Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Lavakuivuri hakekäyttöiseksi kotikonstein

Markku Honkanen Hirvensalmelta on muuttanut puulämmitteisen lavakuivurin toimimaan puuhakkeella. Näppärä-merkkinen lavakuivuri on palvellut Honkasen lypsykarjatilalla jo vuodesta 1982. Sen vetoisuus on 50 hl. Rahtikuivauspalveluiden huono saatavuus ja lavakuivurin työläs käyttö innoittivat päivittämään kuivurin hakekäyttöiseksi.

Hakelaitteistoksi hankittiin etukuormainkäyttöisellä jatkosiilolla varustettu Alatalkkarin turve-hakemaatti. Palopää on kiinteä-arinainen ja teholtaan 120 kW. Kuljetinruuvissa on metrin jatkopätkä.

Palopään ympärille Honkanen rakensi kotelon ”etupesän” teräslevystä. Lämmöneristeenä sekä uunin ja etupesän tiivisteenä käytettiin palovillaa. Tulenhoitoluukku on hankittu romuttamolta löydetystä lämmityskattilasta. Palopään kansi on korvattu alkuperäistä suuremmalla, rosterista valmistetulla kannella. Kansi ohjaa tulen uunin sisälle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Polttoautomatiikka saa virran vasta, kun kuivuriuunin puhallin on toiminnassa. Turvallisuutta parantamaan on asennettu myös takapalon estävä vesisammutusjärjestelmä, joka on varustettu vahatulpalla. Ylikuumenemistermostaatti ja rajakytkin ovat myös käytössä. Kattila- ja liekinvalvontatermostaattia ei Honkanen nähnyt tarpeelliseksi asentaa.

Hakepoltin käy koko kuivauksen ajan täydellä teholla. Haketta kuluu noin 120 litraa tunnissa. Tällä kulutuksella kuivauslämpötila vastaa reipasta ”halkolämmitystä”.

Kuivuriuunin tuhkatila on rajallinen, joten tuhkat on poistettava joka kuivauserän välillä. Tämän helpottamiseksi hakesäiliön jalkoihin ja palopään alle on asennettu pyörät. Venevinssiä käyttäen hakesäiliö palopäineen voidaan siirtää kiskolla helposti pois tieltä tuhkan poistoa varten. Kiskolla liikuttelun lisäksi vinssillä hoidetaan hakesäiliön täyttöluukun avaaminen.

Jos on käytettävissä poltettavaa puuta (rakennusjätettä tms.), kuivuri voidaan helposti muuttaa takaisin ”halkolämmitteiseksi”. Palopää siirretään uunista irti, uunin suuluukku asennetaan saranatapilla ja arinat asennetaan takaisin uuniin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lukijan idea -palstalla esitellään lukijoiden ideoita ja ratkaisuja erilaisiin pulmiin. Voit lähettää kuvauksen omasta ideastasi suoraan osoitteeseen elina.varpuluoma@koneviesti.fi tai ottamalla yhteyttä Jyrki Karkiseen numerossa 020 413 2287. Parhaita ideoita palkitsemme Koneviestin tuotepalkinnoilla.

Hyvä

keksintö!

Palkitsemme idean lähettäjän Koneviesti-

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

lippiksellä

Mikko Lappalainen Porista on rakentanut vanhaan perälevyyn hytistä ohjattavan käännön lukituksen. Laite sopii vanhoihin traktoreihin, joissa ei ole käytettävissä ulkopuolista hydrauliikkaa.

Käännön lukitustapin tilalle hitsattiin putki, jonka sisällä on jousikuormitteinen tappi. Vaijerista vetämällä tappi nousee ja kääntö vapautuu. Levyn reuna ajetaan ensiksi varovasti jotakin päin, minkä jälkeen ajetaan hitaasti eteen- tai taaksepäin, riippuen siitä, kumpaan suuntaan levyä halutaan kääntää.

Kun levy lähtee kääntymään, vapautetaan vaijeri, jolloin jousi painaa tapin lukitusreikään. Näin ei tarvitse aina hyppiä pois hytistä levyn käännön vuoksi, jolloin työturvallisuus paranee. Levyn ympäripyöräytyskin onnistuu pienen harjoittelun jälkeen, Mikko kertoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hyvä

keksintö!

Palkitsemme idean lähettäjän Koneviesti-

lippiksellä

Antti Savolainen Keiteleeltä on rakentanut talven hangille polttopuiden kuljetusta helpottavan klapipulkan. Puut kulkevat pulkassa sisälle asti ja roskat jäävät pohjalle tyhjennystä varten. Rautaa Savolaiselta kului rakentamiseen nelisen metriä. Pulkka mukaan laskettuna keksinnölle tuli hintaa noin 25 euroa.

Hyvä

keksintö!

Palkitsemme idean lähettäjän Koneviesti-

lippiksellä

Avaa sanainen arkkusi ja kerro meille, mikä lehdessä miellytti tai sapetti. Laita meille viestiä klikkaamalla osoitteessa www.koneviesti.fi olevaa ”Anna palautetta” -nappia. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella palaute@koneviesti.fi tai lähestyä meitä kirjeitse: Koneviesti/Jyrki Karkinen, PL 485, 00101 Helsinki.

Palautetta voi antaa kotisivuillamme tällaisen napin takaa löytyvällä lomakkeella. Samaa lomaketta voi käyttää myös paras juttu -äänestykseen.

KV 14/2012 parhaaksi jutuksi

äänestettiin Tommi Hakalan kirjoittama juttu ”Metsurinkestävä Samsung Xcover GT-S5690” (s. 76).

Kaikkien vastanneiden kesken arvomme monitoimityökalun.

Edellisen ar-

vonnan voitti

Jonni

Mäkinen,

Vahto.

Avaa artikkelin PDF