Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Metsäohjaamo Valmetin 02-sarjaan

Konnuslahdella asuva Ossi Thitz – kuten monet muutkin – on törmännyt niskakipuun ja selkäkipuongelmiin, kun vanhaan Valmet 02-sarjalaiseen on pitänyt ottaa perään metsäkärry tai maatilakuormain. Helpotusta asiaan saa traktoreihin, joissa on Grammerin 45 astetta kääntyvä ja kallistuva kyntöistuin.

Ensin pienennetään ratti, jotta saadaan ohjaamoon hieman lisää tilaa. Ossi ratkaisi asian tilaamalla Luisin valmistaman 127 Fiat -keskiön, joka oli helppo supraviilalla tehdä Valmetin akselille sopivaksi. Seuraavaksi tarvittiin sopiva selkänoja, kun penkkiä käännetään 45 astetta oikeaan ja kallistetaan. Käyvä selkänoja tehtiin Zetorin penkin selkänojasta – sellaisen saa vaikka maamiehen tavaratalosta Virosta lähetyskuluineen noin 45 eurolla. Kun tälle penkille menee istumaan sivuttain, niin jaloille jää tarvittava tila nostovipujen alle, jos ei ihan 47-numeron kengät ole.

Lopputulos ei toki vastaa oikeita tehdastekoisia metsäohjaamoja, mutta on yllättävän hyvä työergonomisesti ajateltuna. Ratkaisu on parempi kuin vaikkapa 604 mallin penkkiratkaisu, koska siinä ei saa jalkoja nostettua takaviistoon ja lantio joutuu korkkiruuville, jolloin vasemmalle katsominenkin on jo kuormatessa hankalaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lopuksi ohjainpöytä pitää säätää oikeaan kulmaan, jolloin kädet jäävät mahdollisimman hyvään työasentoon. Muunnoksessa traktori pysyy suhteellisen alkuperäisenä ja kustannuksia muutostyölle kertyy noin 200 euroa.