Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Apevaunujen erot selville

Apevaunut eivät olleet tapahtumassa ainoastaan ihailtavana, vaan niiden välisiä eroja sekoitustuloksessa ja tehontarpeessa vertailtiin. Sekoitustulosta olivat arvioimassa ProAgrian ruokinta-asiantuntijat, jotka selvittivät appeen partikkelikokojakauman ja tutkivat seosta silmämääräisesti. Rehuseulalla saadut partikkelijakeet pussitettiin ja punnittiin, ja vietiin tämän jälkeen yleisön nähtäväksi. Yleisö pääsi myös tutustumaan vaunuista purettuihin näytteisiin.

Traktoreista voitiin tehdä mittaukset suoraan CAN-väylältä. Vaunuja oli pyörittämässä kolme identtistä Valtra N174 Directiä. Traktoreista mitattiin polttoaineen kulutus, sekä ulosoton vääntömomentti ja tehontarve. Tehonmittauspisteellä yleisö pääsi näkemään, mitä vaunun sisällä tapahtuu suoran kamerayhteyden välityksellä.

Näytöksessä saatuja tuloksia tullaan käymään tarkemmin läpi Koneviestin numerossa 2/2020. Mittausten pohjalta tullaan arvioimaan vaunujen sekoitustehoa ja -tasaisuutta suhteessa käytettyihin säätöihin, eli ruuvin pyörimisnopeuteen ja terien määrään sekä asentoon. Toisaalta tuloksista nähdään myös, miten ruuvin pyörimisnopeus vaikuttaa tehontarpeeseen ja polttoaineenkulutukseen. Tulokset kertovat osittain merkkien välisiä eroja, mutta myös siitä, miten erilaiset säädöt vaikuttavat sekoitustulokseen. Näin ollen tuloksista tulee olemaan hyötyä myös niille, joilla apevaunuhankinta on jo takana.