Kiinteistöhuolto Hautasella tehdään monipuolisesti töitä Gianteilla – tänä päivänä kiinteistöjen huolto vaatii teknisesti monipuolista kalustoa ja tekijöiltä joustavuutta

Kiinteistöhoidossa hektisyys on lisääntynyt. Hoitoalueiden pitäisi olla kunnossa yhä nopeammin.
Hautasen Giant-arsenaalia. Hautaselle tuli ensimmäisiä Giantin 3500 Stage V -koneita kaksi. Aikoinaan yhdessä kuormaimessa oli takanostolaite, mutta sen käytöstä luovuttiin, sillä vastaavaa hyötyä ei havaittu hiekoituksissa tai harjaamisissa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Seinäjoen taajamassa pörrää useampi Kiinteistöhuolto Hautasen kone, kun on satanut lunta tai on tulossa liukasta. Kiinteistöjen pihat siivotaan järjestyksessä. Asiakkaiden tilaamat työt pitää kuitenkin saada tehtyä, lumi siivottua ennen kuin se tallaantuu polanteeksi ja hiekat levitettyä ennen kuin liukkaus on todellinen ongelma.

Kiinteistöhuolto Hautanen Oy hoitaa Seinäjoella monen taloyhtiön pihatyöt. Työt ovat vähitellen lisääntyneet ja kalustoa on lisätty samaan tahtiin. Suurin työkuormitus on lumisina talvina.

”Meillä on hoidossa pääasiassa kiinteistöjä, joissa lumet voi laittaa kasalle. Normaali auraus riittää ja lumi kasataan parkkipaikan viereen. Suurimmalla osalla kiinteistöjä on kohtalaiset tilat lumelle, joten aivan mahdottomia määriä lunta ei tarvitse ajatuttaa pois”, Pekka Hautanen kertoo.

Pekka oli vuosia yrittäjä ja nyt eläkkeellä, ”työsyytingillä”, auttelemassa töissä. ”Jossain vaiheessa joku saattaa sanoa, jotta ei tarvitse enää tulla – olen toki tällainen touhottaja, joka kaipaa toimintaa ympärilleen ja tässä sitä saa”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kiinteistöhuolto Hautanen Oy:

  • 8 peruskonetta
  • Maksimissaan 12 henkilöä lähtee purkamaan lumipyryn jälkiä
  • Vuodessa levitetään 300-400 tonnia sepeliä
  • Käytössä Giantit: V6004T, G3500, G3500 ja V761
Hyväkoneen Vesa-Matti Keskimäki ja Pekka Hautanen ovat tehneet kauppaa jo parikymmentä vuotta.
Hyväkoneen Vesa-Matti Keskimäki ja Pekka Hautanen ovat tehneet kauppaa jo parikymmentä vuotta. Kuva: Seppo Pentti

Oma henkilökunta

Työ on lumimyräkän jälkeen hektistä, kun kaikki yrityksen kalusto on käytössä. Aikoinaan on ollut aliurakoitsijoitakin, mutta nyt työt tehdään omalla henkilökunnalla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Se on jotenkin meillä ollut selkeämpää, että kuskit ovat meillä töissä”, Pekka pohtii. Normaali työpäivä on kello 7.00–15.00, mutta tavoite on olla joustava molempiin suuntiin.

Kun on hankittu kalustoa ja henkilökuntaa ja jaettu tehtäviä kullekin, niin tietyt mitoitukset ovat olleet mielessä. Hoitoalueet on jaettu osittain kaluston sopivuuden mukaan. Jos pihat ovat isoja, niin kalustokin on vastaavasti isompaa.

Kun esimerkiksi talvihoitoa suunnitellaan, niin pitää nähdä kokonaiskuva. Asiakkaiden työt tulee tehdä hyvin ja jokaisella työntekijällä on omia vastuualueita. Tämän lisäksi on muuttuvia elementtejä.

”Meillä on porukalla käytössä WhatsUp ja siellä tieto liikkuu nopeasti. Tietoa välitetään, jos jossain on ongelmia. Sinne saattaa tulla ilmoitus hiekoitustarpeesta, roikkuvista kattolumista tai vesilätäköstä, kun kaivon ritilä on jäätynyt umpeen. Työ saattaa jäädä kesken, vaikka laiterikkoon tai jossain pihassa on lunta tuiskannut ja se pitää käydä erikseen hoitamassa. Toisaalta monesti edellispäivänä sovitaan, jos tarvitsee aloitella aurausta jo aamuyöllä, että pihat saadaan aamuksi kuntoon. Niihin löytyy yleensä aamuvirkut tekijät ja toisen vuoron tekijät jatkoksi”, Pekka kiittelee.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kiinteistöhuolto Hautasella on Teknisissä palveluissa omat sähkömies ja putkimies, jotka hoitavat omatoimisesti juoksevia asennuksia ja asiakkaiden töitä, kuten vesimittareiden vaihtoja. Huoneistojen ilmansuodattimien vaihtotyötä on noin 2 000 huoneistoon.

”Meillä on ollut luotettavia työntekijöitä ja paljon töitä tehdään siten, että työntekijä käy hoitamassa tilatun työn ilman työnjohtoa”, Pekka kertoo. Joskus kaikki resurssit on varattu talvihoitoon. Tarvittaessa sähkömies auraa ja putkimies lähtee kolan ja lapion kanssa siivoamaan rappusien edustoja.

Zoomissa on säädettävä 200–325 cm työleveys. Siiven korkeus on 82 cm ja laite painaa 850 kg. Vakiomallissa on viisi letkua. Sähköohjatussa aurassa riittää kolme letkua, kuten myös kauko-ohjatussa optiossa. Yksi linja on aina vapaa paluu.
Zoomissa on säädettävä 200–325 cm työleveys. Siiven korkeus on 82 cm ja laite painaa 850 kg. Vakiomallissa on viisi letkua. Sähköohjatussa aurassa riittää kolme letkua, kuten myös kauko-ohjatussa optiossa. Yksi linja on aina vapaa paluu. Kuva: Seppo Pentti

Investoinnit ja kalusto

Erilaisiin muutoksiin on vuosien varrella totuttu. Aikoinaan kiinteistötöitä tehtiin traktoreilla. Sitten tapahtui muutos, kun markkinoille tuli erilaisia pienkoneita. ”Itsekään en meinannut aikoinaan uskoa, että pien- ja pyöräkuormaajat toimivat niin hyvin ahtaissa kiinteistöissä. Nyt käytössä on eri kokoisia laitteita, joilla voidaan hoitaa erilaisia kohteita”, Pekka toteaa.

”Yhteen aikaan kaluston vaihtamisessa ei ehkä ole pysytty kehityksen mukana”, Pekka muistelee. Toisaalta tietyt taloudellisuuden mittaritkin pitää täyttää hankinnoissa. Eri vaihtoehtoja kaluston suhteen on paljon ja on paljon muitakin välineitä, joilla saa hommat tehtyä. Kalustoa on toki kertynyt vuosien varrella takapihalle, mutta se kaikki on tarpeellista.

Gianteja neljä

”Konekalustoon on vuosien aikana investoitu säännöllisesti. Toki kalustoa ylläpidetään pajalla ja esimerkiksi vanhaa aurakalustoa on ollut varakoneena, jos sattuu joku vahinko. Peruskoneiden pitää olla luotettavia ja Giantit ovat siinä täyttäneet paikkansa”, Pekka pohtii.

”Jos tuollaiseen talvitöissä käytettävään Giantiin kertyy reilu 200 tuntia vuodessa, niin se on hieman liian vähän. Koneille pitäisi keksiä lisää käyttöä. Yksi vaihtoehto on, että otamme osan koneista talveksi vuokralle ja joku muu keksii koneille käyttöä muuksi ajaksi”, Pekka pohtii.

Muutamiin koneisiin tunteja kertyy enemmän, kun niillä siivotaan keväällä talvella levitetyt sepelit ja pölyt pois parin viikon sesonkina. Lisäksi osalla koneista hoidetaan nurmikoita koko kesän kahden, kolmen viikon välein. Pihoja on hoidettavana noin 150. Kierrokset ajetaan aina kokonaisuudessaan läpi, jolloin ei tule yllätyksiä niittämättömistä ja rajuun kasvuun lähteneistä nurmikoista. Nurmikot ovat yrityksien ja taloyhtiöiden käyntikortteja.

Työkonevalikoima talvihoitoon on laaja, minkä ansiosta on saatu kokemuksia hieman kaikista markkinoiden auroista. Vaikka yhtenä tavoitteena on ollut, että peruskoneet ja työlaitteet sopivat mahdollisimman paljon ristiin, niin useampaa sovitetta on käytössä jo senkin vuoksi, että peruskoneet ovat useampaa kokoluokkaa. Gianttiinkin on kaksia työlaitteita, kun pienimmässä koneessa sähköt toimivat toisin kuin muissa.

”Olemme olleet myös mukana Hyväkoneen Camionin tuotekehityksessä, kun Hyväkoneen auroja ja hiekoittimia on ollut alusta saakka käytössä. Pieniä parannuksia on laitteisiin saatu aikaiseksi, jotta ne toimivat ja kestävät”, Pekka toteaa.

Kun polttoainetta kuluu kalustolla 500 litraa aurausyössä, niin vaihtelevissa olosuhteissa on kalustokin koetuksella.

Zoom-aura on kätevä pihoissa. Peruskoneen kanssa ei tarvitse siirtyä sivuttain, kun levenevällä auralla päästään koukkaamaan sohjot myös katoksien alta. Zoom-auran ongelma on levityssylinterin ympärille pakkautuva lumi, jos lunta kaavitaan peruutettaessa.
Zoom-aura on kätevä pihoissa. Peruskoneen kanssa ei tarvitse siirtyä sivuttain, kun levenevällä auralla päästään koukkaamaan sohjot myös katoksien alta. Zoom-auran ongelma on levityssylinterin ympärille pakkautuva lumi, jos lunta kaavitaan peruutettaessa. Kuva: Seppo Pentti

Huoltoa tehdään ja ostetaan

”Koneita ei ole juurikaan kolhittu, mutta toki joskus sattuu vahinkoja. Meillä on ollut hyviä kuskeja ja he ovat kiinnostuneita töistä”, Pekka kiittelee.

Käytössä on oma huoltohalli, jossa koneita myös sulatellaan talvella. Kaikkea ei huolleta itse, vaan sen mukaan mitä ehditään. Huoltopalvelua on ostettu myös Hyväkoneelta, jossa on nopea asiallinen palvelu. Tilanteen mukaan kone viedään sinne itse lavetilla tai yritys hakee koneet omalla kalustollaan.

Lunta kolaamaan

Lumimyräkän tullessa koko kalusto ja henkilöstö laitetaan liikkeelle toimitusjohtajaa myöden. 12 miestä ja kahdeksan konetta siivoaa silloin pihoja ja väyliä ajokelpoiseen kuntoon.

Normaalisti yritysten pihat ja kulkuväylät aurataan ensin kello seitsemään mennessä, jotta ihmiset pääsevät kotoaan töihin. Kun autot sitten poistuvat asuntoalueiden pihoilta, siivotaan pihat ja autopaikat.

Aurauksia ei ole synkronoitu tiehoitajien kanssa. Liittymiä ja jalkakäytäviä avataan sitten, kun tieltä on lumet aurattu. Joskus lumipatti voi olla liittymässä tunnin–kaksi, ennen kuin se saadaan sieltä siivottua.

Kun kovin piikki helpottaa, töitä tasataan henkilökunnan jaksamisen mukaan. Tarpeen vaatiessa töitä tehdään vaikka kahdessa vuorossa vuorotellen, jotta miehiä ei ajeta aivan loppuun.

Käytössä on Hyväkoneen valmistama Camion-hiekoitin. Sepeli lastataan katokseen kipatusta kasasta.
Käytössä on Hyväkoneen valmistama Camion-hiekoitin. Sepeli lastataan katokseen kipatusta kasasta. Kuva: Seppo Pentti

Hiekoitus vai karhennus?

Liukkauden torjunta on tarkka laji. Joskus voisi olla parempi, kun ei tehtäisi mitään. Joskus taas riittää hammasterä, jolla kaivetaan vanhat sepelit pintaan. Joskus sitten ainoa vaihtoehto on levittää uutta.

Paras tilanne on, jos lumisateen jälkeen on pari päivää pakkasta, niin ei tule liukasta. Aina näin ei käy, vaan aurakalusto vaihdetaan hetimiten pois ja aloitetaan haastava liukkaudentorjunta.

Kylmenevän ilman ennustaminen on joskus hankalaa. Jos kylmeneminen on nopeaa, eikä hiekoitusta ehditä tehdä ajoissa, sepeli ei enää tartu jäätikköön. Silloin ollaan hankalassa tilanteessa, kun levitykseen ei olisi kuin muutama tunti aikaa.

”Alueet ovat meillä laajahkot, ja jos sepelin levitys tehtäisiin vain yhdellä koneella normaalina työaikana koko hoitoalueelle, niin koko viikko siihen kuluisi aikaa”, Pekka laskee.

Jos pinnat ehtivät jäätyä, monesti seuraus on pääkallokeli. Hiekoitukset pitäisi osata ennakoida, muuten mustelmia ja murtumia tulee paljon.

Kun pakkaskeli on vaihtumassa suojaksi, seurataan säätä etukäteen tarkkaan. Vesisade ja suoja aiheuttavat ylimääräisen työpiikin. Parhaimmillaan viisi konetta hiekoittaa, jolloin hiekkaa on levitetty enimmillään 30–35 tonnia päivässä. Keskimäärin vuodessa levitetään sepeliä 300–400 tonnia.

Hiekoittaminen maksaa aina, mutta hiekoittamattomuus maksaa kiinteistölle joskus enemmän. Kun on oikein liukasta, niin keinot ovat vähissä. Silloinkin pitää yrittää minimoida vahingot ja levittää sepeliä, vaikka se ei auta juurikaan mitään. Ainakin vakuutusyhtiö vaatii hiekoituspäiväkirjan, jos joku onnettomuus sattuu.

Joskus hiekoituksen sijaan voidaan tehdä karhennus verkkoterällä, jolla kaivetaan esiin vanhaa hiekoitusta. Jäätikön pitää kuitenkin olla silloin hieman pehmennyt. Tämä tapa on nopeampi, sillä tavaraa ei tarvitse noutaa varastosta.

Keväällä kerätään hiekka

Keväällä työtä tehdään ryhmänä, koska kolmen koneen työketjuna saa hiekan pois reippaasti. Pieneen Gianttiin laitetaan Camionin avoharjalla ja sillä voidaan siivota nurmikoita, jolloin nurmikko pääsee kasvamaan tasaisesti, eikä sinne jää hiekkakökköjä. Toinen työkone kerää hiekan keräävällä harjalla ja kolmas on liikkeellä vaunun kanssa, jolloin hiekka saadaan kyytiin ilman turhia siirtymisiä.

Erilaisia sopimuksia ja dokumentointia

Kiinteistöjen hoidosta on käytössä monenlaisia sopimuksia asiakkaiden toiveiden mukaan. Osalle tehdään tuntitöitä. Osa taas on halunnut kokonaishinnan, joka sisältää esimerkiksi talvihoidon eli lumien aurauksen ja hiekoituksen ja kesällä nurmikonleikkuun. Palvelusopimuksessa määritellään, mitkä ovat hoitorajat, jolloin töihin lähdetään. Kiinteistöhuollolla on käytössä myös päivystysnumero, johon soittamalla saa nopeasti apua.

Aikoinaan täytettiin lappuja, missä milloinkin on oltu töissä. Nyt kaluston liikkeitä seurataan reaaliajassa näytöltä. Asiakkaalle voidaan toimittaa haluttaessa dokumentti, milloin kiinteistöä on hoidettu. Tehdyistä töistä rivit purkautuvat laskuiksi asiakkaille. Laskutuksissa pitää olla tarkkana, kun kokonaisuus koostuu usein monesta pienestä jutusta, jotka kaikki pitäisi laskuttaa.

”Kunhan kukin tekee omat hommat, pysyy pakka kasassa. Se tehdään, mitä on luvattu. Joskus tulee sähköpostia, että jossain on huonosti aurattu. Siihen on poikkeuksetta joku syy, kuten auto pysäköitynä huonossa paikassa”, Pekka toteaa.

Lue myös, miten yritystoiminta on siirtynyt sukupolvelta toiselle:

Kaksi sukupolvea: Kiinteistöhuolto Hautasella sukupolvet täydentävät toisiaan – yrityksen toiminnassa yhdistyvät vankka kokemus ja tuore innokkuus