Uzvara-lauks
Uzvara-lauks on siitä hieman poikkeuksellinen suurtila, että sillä ei ole kuin yksi, ja täysin latvialainen omistaja, Arnis Wind. Koulutukseltaan hän on agronomi ja hänen vastuullaan ovat pääasiassa suuret hankinnat, kuten lannoitteet ja kalusto, sekä tuotteiden myynti.
Tilalla on 3 000 hehtaaria omaa ja noin 3 000 hehtaaria vuokrapeltoa 50 kilometrin säteellä tilakeskuksesta. Tilan kuljetuskalustosta vastaavan Agris Postermanisin mukaan lohkot vaihtelevat suurista ja suorakaiteen muotoisista pieniin ja mutkikkaisiin, joten erisuuruista kalustoa on hyvä olla monipuolisesti. Vehnä ja rapsi ovat tilan tärkeimmät tuotteet, ja lisäksi tila tuottaa vuosittain kolme miljoonaa kiloa siemenviljaa, josta puolet menee myyntiin. Vehnän keskisato on 7 tn/ha. Aiemmin tila oli Baltian suurin sokerijuurikkaan tuottaja, mutta kiintiöiden muutokset estävät tällä hetkellä sen kasvattamisen. Tilan pellot soveltuvat sokerijuurikkaalle erittäin hyvin, ja sitä olikin viljelyksessä noin 1 000 hehtaarilla.
Uzvara-lauks työllistää yhteensä noin 70 vakituista työntekijää. Normaalisti työpäivien kesto on kahdeksan tuntia, mutta kylvöaikana tehdään töitä tarvittaessa vuorokauden ympäri kahdessa vuorossa. Sesongin ulkopuolella runsasta työvoimaa hyödynnetään muiden muassa rakennus- ja huoltotöissä. Työntekijöiden voimin on esimerkiksi pystytetty viljasiiloja. Joukossa on jopa kaksi sähköasennustaitoista, jotka ovat voineet tehdä siilojen sähkötyöt. Kuivureita ja viljavarastoja pyritään joka vuosi parantelemaan ja korjaamaan, jotta myös neuvostoaikaiset laitteet pysyisivät kunnossa puintiaikaan.
Puintitöitä vauhdittamaan tilalta löytyy neljä teloilla ja kymmenen metrin pöydällä varustettua Lexion 770:ä ja kaksi pyörillä kulkevaa Lexion 660:ä, joissa on seitsemän metrin pöytä, joka soveltuu paremmin pienille lohkoille. Parhaina päivinä pystytään puimaan jopa 250 hehtaaria, vaikka puimureita ajetaankin yhdessä vuorossa.
Tuomas Anttila
Osaston luetuimmat
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- Video: Antti Linna kertoo, miten moottoritekniikka on kehittynyt turboahtimen ja päästörajoitusten myötä – ”Dieselmoottoria tullaan hyödyntämään vielä pitkään tulevaisuudessa”
- Seinäjoella toimiva HC Petersen Finland Oy toimittaa Zetor- ja Deutz-traktoreiden varaosa Pohjoismaihin – varaosavarastossa osia myös yli 70-vuotiaisiin traktoreihin
- Kymen Linjaraivauksella on raivauskäytössään monipuolista konekalustoa – yrityksen omistaman välineistön merkitys korostuu haasteellisissa kohteissa
- Sleipner Finland Oy – 500 tonnia kumipyörille
- Huonon kesän hyviä koneita - Masinistikesä 2017