Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Uzvara-lauks

Uzvara-lauks on siitä hieman poikkeuksellinen suurtila, että sillä ei ole kuin yksi, ja täysin latvialainen omistaja, Arnis Wind. Koulutukseltaan hän on agronomi ja hänen vastuullaan ovat pääasiassa suuret hankinnat, kuten lannoitteet ja kalusto, sekä tuotteiden myynti.

Tilalla on 3 000 hehtaaria omaa ja noin 3 000 hehtaaria vuokrapeltoa 50 kilometrin säteellä tilakeskuksesta. Tilan kuljetuskalustosta vastaavan Agris Postermanisin mukaan lohkot vaihtelevat suurista ja suorakaiteen muotoisista pieniin ja mutkikkaisiin, joten erisuuruista kalustoa on hyvä olla monipuolisesti. Vehnä ja rapsi ovat tilan tärkeimmät tuotteet, ja lisäksi tila tuottaa vuosittain kolme miljoonaa kiloa siemenviljaa, josta puolet menee myyntiin. Vehnän keskisato on 7 tn/ha. Aiemmin tila oli Baltian suurin sokerijuurikkaan tuottaja, mutta kiintiöiden muutokset estävät tällä hetkellä sen kasvattamisen. Tilan pellot soveltuvat sokerijuurikkaalle erittäin hyvin, ja sitä olikin viljelyksessä noin 1 000 hehtaarilla.

Uzvara-lauks työllistää yhteensä noin 70 vakituista työntekijää. Normaalisti työpäivien kesto on kahdeksan tuntia, mutta kylvöaikana tehdään töitä tarvittaessa vuorokauden ympäri kahdessa vuorossa. Sesongin ulkopuolella runsasta työvoimaa hyödynnetään muiden muassa rakennus- ja huoltotöissä. Työntekijöiden voimin on esimerkiksi pystytetty viljasiiloja. Joukossa on jopa kaksi sähköasennustaitoista, jotka ovat voineet tehdä siilojen sähkötyöt. Kuivureita ja viljavarastoja pyritään joka vuosi parantelemaan ja korjaamaan, jotta myös neuvostoaikaiset laitteet pysyisivät kunnossa puintiaikaan.

Puintitöitä vauhdittamaan tilalta löytyy neljä teloilla ja kymmenen metrin pöydällä varustettua Lexion 770:ä ja kaksi pyörillä kulkevaa Lexion 660:ä, joissa on seitsemän metrin pöytä, joka soveltuu paremmin pienille lohkoille. Parhaina päivinä pystytään puimaan jopa 250 hehtaaria, vaikka puimureita ajetaankin yhdessä vuorossa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tuomas Anttila