
Ponsse esitteli Ponsse Show Sweden -tapahtumassa järeitä metsäkoneita ja parannettuja palveluja — yksi uutuuksista oli Ponsse Mammoth -suurkuormatraktori

Ponssen uutuuksia 2022
- Mammoth -kuormatraktori on erittäin suuren kantavuuden kuormatraktorimalli suurten pinta-alojen työmaille
- Scorpion Giant -harvesteri on malliston kolmas ja voimakkain versio järeämmille harvesteripäille
- Kuormatraktoreiden Active Cabin ja Active Seat -varusteet parantavat kuljettajan työskentely-ympäristöä
- Ponsse Active Manual -käyttö- ja huolto-ohjepalvelu
Maailma on suuri ja monipuolinen, sama toteamus pätee myös erilaisten konemarkkinoiden tarpeisiin. Metsäkonevalmistajat joutuvat muokkaamaan mallistojaan markkinoiden kysyntätarpeiden mukaan – niin toimii myös suomalainen Ponsse. Joskus se tarkoittaa vähemmän kysyttyjen mallien poistumista ja uusien tuloa. Nyt oli hetki avata uusia sivuja sekä kuormatraktoreissa että harvestereissa.
Ruotsi sopi hyvin uutuuksien esittelyyn, sillä Venäjän markkinoiden hiipumisen myötä Ruotsin markkinat ovat tavaralajimenetelmän koneiden suurimmat – 2020 sinne toimitettiin yli 800 uutta metsäkonetta, 2021 määrät laskivat toimitusongelmien vuoksi. Tapahtuma järjestettiin Ponsse AB toimipisteellä Surahammarissa.


Mammutti tulee
Kuormatraktoreiden markkinoilla on maailmalla koneiden koon suhteen erittäin suuri vaihtelu. Euroopassa kysyntää on pienemmille harvennusmalleille ja myös suuremmille voimakoneille. Mutta kun mennään suurille plantaasiviljelyalueille, pääosassa on vieläkin suurempi tehokkuus. Ja sinne nyt Ponsse tuo uutta.
Aiemmin malliston suurin Elephant-malli on nostettu King-versioksi ja 20 tonnin kantavuusluokkaan. Nyt tulee kerrasta uusi malli ja peräti 5 tonnin kantavuuden nosto, kun Mammoth -malli tulee 25 tonnin kantavuudella malliston ylimmälle oksalle.
Mammoth ei ole Elephant-mallin päivitys suuremman kantavuuden teleillä, vaan kokonaisuus on uusi – vain ohjaamo, moottori sekä K121-nosturi ovat muista malleista tuttuja. Omapainoltaankin Mammoth on 3 tonnia Elephanttia painavampi. Täydellä kuormalla ja yleisimmällä arvioidulla kokonaisuudella Mammoth on kokonaispainoltaan peräti 53,5-tonninen paketti.
Kuormatilan osalta Mammoth vastaa myös eukalyptusplantaasien nopeutuvan kiertoajan korjuuseen (uudistushakkuu 5-7 vuoden kiertoajalla). Takarungosta on siksi saatavissa entistä pidempi versio, joka soveltuu paremmin yli 7 metrisen kuitupuun ajoon. Lyhyemmällä takarunkomallilla Mammoth soveltuu myös muille markkina-alueille.

Vauhdilla suuria kuormia
Mammoth tuo suuren kuormakapasiteetin lisäksi myös laajennuksen Ponsse Bison -mallin avaamaan ZF CVT-vaihteiston käyttöön metsäkoneissa (KV16/2018). Mammoth on varustettu pari pykälää suuremmalla ZF CP290 -sarjan portaattoman nopeudensäädön vaihteistolla. Sen ansiosta ajonopeus voidaan pitää aina maksimaalisena ilman aluevaihteen muuttamista.
Suurelta osin mekaaniseen voimansiirtoon perustuva voimansiirto parantaa samalla myös polttoainetehokkuutta. Maksimi vetoteho on peräti 320 kN, eli verrattuna aiempaan malliston suurimpaan Elephant King -mallin 240 kN voimiin, on kyseessä todella suuri harppaus.
Suuret kuormat tarkoittavat myös voimansiirrolle kovia rasituksia. Niinpä Ponsse on ottanut Mammothissa käyttöön järeämmän NAF-portaaliteliversion. Takateli on pidemmällä, lähes kahden metrin napavälillä varustettu versio kantavuuden lisäämiseksi teloja käytettäessä – etuteliksi on valittu lyhyempi versio. Ainoa käytössä oleva rengaskoko on 780/50–28.5”, jolla koneen leveydeksi muodostuu ilman varusteita suurimmillaan 330 cm.
Uusi Scorpion-versio kuntosalilta
Jo ensiesittelystään asti Scorpion-harvesteri on ollut saatavilla yksipiirisellä hydrauliikalla varustetun perusversion lisäksi kaksipiirisen hydrauliikan King-versiona. Nyt tulee - kuntosalin kautta - mallistoon kolmas versio eli Scorpion Giant. Vaikka ulkonäkö on sama kuin muissa malleissa, ja uusin muotoilupalkinnon saanut ohjaamoversiokin on sama, sisäisesti on tapahtunut muutoksia. Uutuus asettuu harvesterimallistossa toiseksi suurimmaksi, eli Ponsse Bear pitää vielä pintansa.
Giantissa on lisätty voima voimansiirtoon tihentämällä vaihteiston välityksiä. Se lisää kulkuvoimaa paksussa lumessa ja jyrkissä rinteissä. Toinen voimanlisäys on tullut nosturiin, siitä merkkinä plussa – C50+ tarjoaa suuremmat nostovoimat. Kyseessä ei ole pelkkä painetasojen nosto, vaan myös haarukkamainen pääpuomi on toteutettu vahvemmilla materiaaleilla.


Nyt H8 myös Scorpioniin
Scorpion Giantissa merkittävä käytön kannalta oleva asia on harvesteripäämallien valikoiman laajeneminen uuden mallisarjan H8-versioon. Vaikka kyseessä on sama harvesteripää kuin Bearissakin, on Scorpion-versiossa avaumaa rajoitettu hieman. Rullien avauma on Beariin asennettuna 74 cm, Giantissa avauma on 65 cm (vastaa H7:ää). ”Ratkaisulla saadaan järeätyvisien runkojen käsittelyyn parempi rullien liikerata kuin H7:lla, mitä ovat asiakkaat kaivanneet”, totesi asiasta harvesteripäiden tuotepäällikkö Janne Loponen. ”Tietyillä alueilla, kuten Etelä-Ruotsissa, runkojen tyvilaajentuma ulottuu korkealle ja ratkaisulla runko pysyy tyvellä paremmin otteessa.”

Kuormatraktoreihin vihdoin ohjaamojousitus
Kuormatraktorimallistossa tulee nyt tarjolle Ponssen oma ohjaamojousitusjärjestelmä, eli Active Cabin. Siinä ohjaamon kumivaimenninpohjaisten kiinnikkeiden alla oleva pilari korvataan hydraulisylinterityyppisellä liukuosalla, jonka viereen asennetaan kierrejousen ja iskunvaimentimen paketti. Ruotsissa ohjaamojousituksesta on tullut merkittävä markkinoiden kilpailutekijä, eli se parantaa Ponssen kilpailukykyä. Ohjaamon toiseksi ergonomiavarusteeksi on saatavilla myös Active Seat, eli nosturin kääntymistä seuraava penkin kääntöjärjestelmä.



Nettipohjaista huolto- ja käyttöapua
Ponsse on tuonut nyt myös Ponsse Active Manual -palvelun osaksi koneiden ylläpitoa ja käyttöä. Sovelluskaupoista saatavan (Apple/Android) ohjelman ja koneen rungonnumeron syöttämällä voi kuljettaja tutustua huoltoihin ja koneen toimintojen hyödyntämiseen erilaisten opastusvideoiden avulla. Videoissa havainnollistetaan esimerkiksi karsimaterien oikeat teroituskulmat eri kohdissa sekä huoltotoimien turvallista suorittamista.
Tällä hetkellä ohjeistuksia on Scorpion -harvesteriin, harvesteripäihin ja ohjausjärjestelmiin. Uusia malleja päivittyy järjestelmään vähitellen, kieliä on nyt mukana 10 – esimerkiksi kiina ja portugali.
Mallistoa trimmataan
Uudet mallit tuovat samalla vähitellen muutoksia myös Ponssen metsäkonemallistoon. ”Meillä on ollut 26-27 erilaista mallivariaatiota tuotannossa – se on liikaa”, asiasta totesi tapahtumassa Ponsse Oyj myynti-, huolto- ja markkinointijohtaja Marko Mattila, ”joitakin malleja on jäämässä pois tuotannosta.”
Kuormatraktoreista on jo aiemmin jäänyt pois pienin Gazelle, nyt myös Active Frame -mallistoa supistetaan (Active Cabin -lisävarustuksen ansiosta). Jäljelle jää vain Bison, jonka vakiovarusteena Active Frame on. Harvestereissa sivuun siirtyvät Fox ja Ergo 6wd. Tämän jälkeen harvestereita on seitsemän – Beawer, 3 x Scorpion, Ergo 8wd / 8wd Active Frame ja Bear. Samalla myös Dual-yhdistelmäkoneet poistuvat mallistosta.

Ponsselle uudet mallit tuovat vahvistusta niille markkina-alueille, joissa mallisto ei ole ollut kattavin. Etenkin Mammoth asettaa paineita suurten hakkuumäärien markkinoille, sillä tähän asti vain Tigercat on tarjonnut 25 tonnin kantavuuden kuormatraktoria sarjatuotantona.
Osaston luetuimmat
- Rautaisannos nostalgiaa ja traktorihistoriaa — Hytittömät traktorit -tapahtuma Vesilahdessa5.8.
- Perustutkimuksen puute merkittävä hidaste maatalouden teknologiakehityksessä — katso Koneviestin päätoimittaja Eemeli Linnan vetämä paneeli Farmarista maatilojen teknologiakehityksen haasteista13.7.
- Kone-Forum 2006 -näyttely: 26 000 kävi Kone-Forumissa3.11.2006
- Suomen suurin laajenee taas - Okra, Oripää5.7.2016
- Mikkelin Farmari 2022 -näyttelyssä oli esillä muutama poikkeuksellinen uutuustuote — kävijöitä näyttelyssä oli 59 0005.8. Tilaajalle
- Agritechnican metsä, energia ja ympäristönhoito - Paljon puuhaa ja vehjettä1.2.2018
- Maskinexpo 2015 -näyttelyssä oli hieman erikoisempia koneita esillä1.7.2015