Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Vuoden diesel: Liebherr D9812

”Diesel of the Year” -palkinto on myönnetty vuodesta 2006 lähtien, jolloin sen sai John Deere Ptp 6090. Tällä kertaa valinta kohdistui Liebherrin D9812 -moottorille. Valintaraati painotti moottorin kompaktia kokoa verrattuna kilpailijoihin ja teholuokkaan. Myös uudenlainen ajattelu komponenttien suhteen, kuten Liebherrin kehittämä yhteispaineruiskutusjärjestelmä sekä uudentyyppinen SCRFilter-pakokaasujenkäsittelyjärjestelmä edustavat raadin mukaan uutta innovatiivista ajattelua.

Lisäksi raati arvosti Liebherrin rohkeutta uskaltautua lähteä moottoriluokkaan, joka on perinteisesti ollut muutaman toimijan hallussa. Myös keskittyminen poikkeuksellisesti ainoastaan kaivoskoneisiin tarkoitettuun moottoriin on raadin mukaan harvinaista ja rohkea linjanveto.

Liebherr D98-sarjan moottoreista on 12, 16 ja 20 V-sylinteriset versiot. Sylinterikulma on 60° ja yhden sylinterin tilavuus on 5,17 litraa. Näin ollen moottoritilavuus on 62 litrasta 103 litraan saakka. Teholuokkien osalta tämä tarkoittaa 1 250–4 500 kW.

Timo Rintakoski