Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Moottorisahauksen Suomen mestaruudet ratkottiin Lustossa — miesten kisan voittajalle jo 15. mestaruus

Jukka Perämäki voitti jo 15. kerran moottorisahauksen Suomen mestaruuden. Naisten sarjan ykkönen oli Mare Laakkonen ja nuorissa kultaa vei Olli Tervaniemi. Naapurimaa Viron sahaajat näyttivät myös kyntensä Metsämuseo Luston kilpakentällä.
Jukka Perämäki (vas.) sahasi jälleen SM-kultaa. Karsinnassa kilpakumppanina oli Viron Helvis Koort, joka oli kokonaiskilpailun 4. Kuva: Matti Turtiainen

Sahataan päivä ja Perämäki voittaa – se tuntuu olevan kupletin juoni edelleen kilpamoottorisahauksessa. Metsämuseo Luston piha-alueella Savonlinnan Punkaharjulla viikkoa ennen juhannusta ratkottu moottorisahauksen SM-kisa päättyi perinteiseen tulokseen, kun Jukka Perämäki venytti jo 15. kerran voittoon.

Kakkoseksi ylsi niin ikään tuttu nimi Jarmo Laatikainen ainoastaan 15 pisteen erolla Perämäkeen. SM-kolmoseksi venytti Vesa Kurki, joka myös on kokenut kehäkettu. Eroa voittajaan jäi 61 pistettä.

Jarmo Laatikainen onnistui jälleen hienosti, tuloksena SM-kisan hopeaa.
Jarmo Laatikainen onnistui jälleen hienosti, tuloksena SM-kisan hopeaa. Kuva: Matti Turtiainen

Tuloslistalla Laatikaisen ja Kurjen väliin väriä toivat kuitenkin SM-kilpailun ulkopuolella kisanneet virolaiset kilpametsurit. Raino Kivi oli kokonaiskisan kolmonen, Helvis Koort 4. ja Jarro Mihkelson 5. Ikänsä puolesta vielä U24-sarjaan mahtuva nuori Peeter Mitt oli puolestaan 7.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tämän vuoden kisassa ilahduttavaa oli kisaajien määrä. Eri sarjoissa osanottajia oli kaikkiaan 22, ja mukana oli kuusi ensikertalaista.

Tiukka kisa Perämäen ja Laatikaisen välillä

Kuortanelaisen Jukka Perämäen vahvuus on armoton tasaisuus ja vieläpä korkealla suoritustasolla läpi kisan. Teräketjun vaihdolla alkanut ja siitä alta-päältäsahaukseen, tarkkuussahaukseen, tarkkuuskaatoon ja karsintaan jatkunut sarja oli hienoa seurattavaa. Ykkössija Perämäelle tuli teräketjun vaihdossa ja tarkkuuskatkaisussa. Ainoastaan kaadossa sijoitus oli neljäs, muuten mies oli kärkikolmikossa kaikissa tehtävissä.

Jarmo Laatikainen teki myös tasaista sarjaa, mutta ratkaiseva ero, 22 pistettä, Perämäkeen tuli tarkkuuskatkaisussa. Karsinnassa Laatikainen otti ykkössijan, mutta se ei aivan riittänyt kultaan. SM-kolmonen, Vesa Kurki puolestaan voitti tarkkuuskaadon, mutta vaihteleva sarja verotti pisteitä kärkikaksikkoon nähden.

Naisten sarjaan oli tänä vuonna saatu kolme osanottajaa, ja voiton vei Mare Laakkonen. Nuorissa kärkeen kiilasi Olli Tervaniemi.

Naisten ja nuorten sarjassa pisteet lasketaan samoin perustein kuin miestenkin sarjassa ja Tervaniemi oli 1339 pisteellään kokonaiskisan 16. Mare Laakkonen keräsi 1301 pistettä, jolla heltisi kokonaiskisan 17. sija.

Naisten sarjan voittajan, Mare Laakkosen tyylinäyte tarkkuuskaadosta.
Naisten sarjan voittajan, Mare Laakkosen tyylinäyte tarkkuuskaadosta.  Kuva: Matti Turtiainen

Tänä vuonna mukana oli myös noviisien eli ensikertalaisten sarja, jonka voitti Erkki Laimio pistemäärällä 1398. Kokonaiskilpailussa se riitti 14. sijalle.

Miesten, naisten ja nuorten sarjojen voittajat lähtevät edustamaan Suomea ensi vuoden MM-kisoihin Viron Tarttoon.

Kuva: Matti Turtiainen

Lajin suosio kasvussa, mutta työtä riittää

Nuorten ja naisten sarjaankin oli tänä vuonna saatu hyvin osallistujia, mistä kiitos kuuluu Hämeen ammattikorkeakoulun HAMK:n Evon koulutusyksikölle. Oppilaitos on paneutunut muutaman vuoden ajan kilpamoottorisahaustaitojen antamiseen opiskelijoille, ja sitkeä työ alkaa tuottaa tulosta.

Jukka Perämäen tekemä tarkkuuskatkaisu oli nimensä mukaisesti tarkkaa työtä.
Jukka Perämäen tekemä tarkkuuskatkaisu oli nimensä mukaisesti tarkkaa työtä. Kuva: Matti Turtiainen

Kilpasahaus ei kuitenkaan Suomessa mahdu virallisiin koulutussisältöihin, toisin kuin Virossa. Virolaiset nuoret miehet ovatkin Lustossa nähdyn perusteella hyvää vauhtia matkalla kohti kansainvälistä tasoa.

Evolaiset kertoivat aikovansa rakentaa jo ensi vuodeksi oman kilpasahaussaitin, joka mahdollistaa jatkossa SM- ja muidenkin kisojen järjestämisen. Oppilaitoksen edustajat toivovat myös, että muutkin alan koulutusta tarjoavat opinahjot alkaisivat antaa opiskelijoille mahdollisuuden kilpasahaustaitojen opetteluun. Näin voisi toteutua myös oppilaitosten välinen kilpailu, mikä veisi varmasti lajia eteenpäin.

Nuorten innostuminen lajista olisikin toivottavaa, sillä kilpasahaus Suomessa alkaa pahasti ukkoutumaan. Toisaalta varttuneemmallakin iällä voi pärjätä, mistä osoituksena kisan nestori, 73-vuotias Antti Oksanen. 33 kertaa mestaruustaistoon osallistunut Oksanen oli 1506 pisteellä SM-kisan 8. ja kokonaiskisan 12.

Nuoria kilpasahaajia oli mukana SM-kisassa mukavasti. Antti Aaltonen kilpaili ensikertalaisena. Kuva: Matti Turtiainen

Metsämuseo Luston perinteisten Metsäkulttuuripäivien yhteydessä järjestetty SM-kisa keräsi mukavasti yleisöä paikalle. Kilpasahauksessa onkin ainesta hyväksi yleisölajiksi, mutta se vaatii vielä työtä järjestäjiltä.

Kisat olisi saatava suuren yleisön helpommin saavutettaviksi ja ilman kunnollista koordinointia sahaajien suoritusten tarkkaa arvosteluproseduuria vaativa kilpailu pyrkii venymään monituntiseksi, mikä verottaa osaltaan yleisön kiinnostusta.

Viron Raino Kivi oli kokonaiskilpailun kolmonen. Virolaiset tekivät tasaista jälkeä läpi kisan. Kuva: Matti Turtiainen
Naisten sarjan Sofia Soikkonen oli ensi kertaa kisaamassa. Ensikertalaiset tekivät tarkkuuskaadon laserkaatona. Kuva: Matti Turtiainen