Weteraani

Hanomag K 50 Kettenschlepper -telatraktoria käytettiin maa- ja metsätalouden lisäksi myös sotatoimissa – Suomeen Hanomageja saatiin jatkosodan aikaan

Dieselmoottoria pidettiin joskus kalliina ja liian hienona laitteena maatalouteen. Sitä se usein olikin; traktorin hinta saattoi tuplaantua, jos asiakas tahtoi diesel-version. Petroolitraktoreissa polttoaineen loppumisesta selvisi äkkinäisempikin konemies, mutta dieselin ilmaaminen oli mutkikasta.

Hankalinta oli kuitenkin käynnistys. Kaasutinmoottorin sai käyntiin vaikka kammesta, mutta ainakaan suurempaan dieseliin ei löytynyt veivaajaa joka kylästä. 50-luvulla monelta merkiltä löytyi bensa- tai petrooliversio, poikkeuksen tekivät saksalaistraktorit, jotka olivat kaikki dieseleitä. Eräs kokeneimmista dieselmerkeistä oli Hanomag, joka vuodesta 1933 lähtien oli käyttänyt traktoreissaan ainoastaan etukammiodieseleitä.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää