Weteraani

Ruotsin konemuseot - Traktoriharrastajan ei tarvitse mennä naapurimaata edemmäs kalaan

Koneista kiinnostuneen kannattaa tehdä pieni visiitti lahden toiselle puolelle.
Munktell:in seuraava traktori oli edeltäjäänsä suunnilleen puolta pienempi, teho 24 hv, paino 4,2 tonnia, moottori 1-sylinterinen, 12,7-litrainen. Munktell 20-24-mallia tehtiin v. 1916–21 yhteensä 328 kpl. Traktori oli luotettavan ja vahvan koneen maineessa, mutta viimeisinä valmistusvuosinaan jo hyvin vanhanaikainen, kuvan yksilö on vuodelta 1920. Eskilstuna

Suomeen ja Ruotsiin tulivat ensimmäiset traktorit melko samanaikaisesti, mutta niiden yleistymisessä oli sitten kokonaan erilainen tahti. Suomessa oli v.1920 tehdyn virallisen laskennan mukaan 147 traktoria, Ruotsissa samaan aikaan saldo oli 1781 konetta. Myöhemmin suhde muuttui sikäli, että v.1940–41 Suomen traktorikanta oli 5916 kpl, Ruotsin 19 840kpl. Sotavuosina ja sen jälkeen ero taas kasvoi, Ruotsiin tuli suuret määrät eurooppalaista ja amerikkalaista kalustoa, samaan aikaan Suomessa etenkään jenkkitraktoreista ei voitu kuin haaveilla. Toki eroa oli pinta-aloissa ja olosuhteissakin, Suomessa on maatalousmaata hieman yli 2 miljoonaa hehtaaria, Ruotsissa 3,6 miljoonaa ha. Ruotsin pelloista 90 % on Suomen eteläisintä kärkeä alempana, ykkösmaatalousmaakunnan, Skånen, rannikolta on vain 100 kilometrin vesimatka Saksaan.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää