Weteraani

Valko-Venäjällä kolhoosit ovat vielä voimissaan

Päinvastoin kuin muissa entisissä neuvostotasavalloissa, Valko-Venäjällä ei ole missään vaiheessa yritettykään kolhoosi- tai sovhoosijärjestelmien purkamista. Vajaat 9 miljoonaa hehtaaria käsittävästä maatalousmaasta 80 % on edelleen valtion omistuksessa.
Valko-Venäjä ei kuulu mustanmullan alueeseen, eikä sieltä löydy horisonttiin päättyviä tasaisia peltoaukeita, muutaman sadan hehtaarin kasvulohkot eivät kuitenkaan ole harvinaisia. Tyypillisimmillään maasto on hieman kumpuilevaa, salaojia tarvitaan yleensä vain notkoissa.

Valtio myös avustaa vahvasti maataloutta, joka ilman tukitoimia olisi tappiollista. Venäjällä ja Baltiassa tyypillisiä hylättyjä suurtiloja ei Valko-Venäjältä tapaa. Onko valtion tekohengitys sitten järkevää? Ehkä, ainakin maa on elintarvikeomavarainen ja tuotteita liikenee vientiinkin. Vähäinen ei ole myöskään maatalouden maisemanhoidollinen merkitys. Viime kesänä järjestyi vierailumahdollisuus maan keskiosassa sijaitsevaan Žodinon kolhoosiin, jolla näytti ainakin sivullisen silmin nähtynä menevän kohtuullisen hyvin.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää