Weteraani

Onni on oma pieni veturi

”Nauru pidentää ikää, jos nyt ei ihan kuollakseen naura”, filosofoi joskus Kari Suomalaisen piirtämä Römpän ukko. Jos joku valittaa kurjaa oloa ja ilotonta elämää, niin hänelle on määrättävä puolenkymmentä edestakaista junamatkaa joutsenolaisen Kalevi Ponkkosen rautatiellä. Hankalimmissa tapauksissa hoitoon voidaan vielä liittää muutama Kalevin kertoma tosijuttu, vaikka teeren ampumisesta, epäonnisesta oluenpanosta tai Vire-venemoottorin käynnistyksestä. Tosin naurukuolema on silloin jo vakava uhka.
Kalevin juna viilettää läpi yhdistetystä veturitallista ja ”Pönttövuoren tunnelista”. Kaikkiaan n. 1,5 tonnia painava yhdistelmä pystyisi teoriassa saavuttamaan 30 km:n huippunopeuden, mutta ratateknisistä syistä matkustusnopeus on huomattavasti alhaisempi.

Konnunsuon junaliikenne tuli Kalevi Ponkkoselle hyvin tutuksi, osa kotitilan viljelyksistä kun oli vankila-alueen vieressä. Ollessaan 10 vuoden ajan tehdasveturin kuljettajana Joutseno Pulpilla, Kalevi sai ajatuksen omasta junasta ja rautatiestä; ajokkina olleen Otso-veturin tapaan toteutettuna kun tekniikka ja rakenteet olisivat melko helposti hankittavissa. Eläkepäivien koittaessa junasuunnitelmat otettiin työn alle, ja nyt Kalevi Ponkkonen ajelee omalla junallaan muutaman sadan metrin mittaisella rataosuudella.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää