Weteraani
Entisajan yksinkertaista tekniikkaa

Näin toimii entisajan puhalluslamppu – maataloudessa laitetta käytettiin pääasiassa kuulapäämoottoreiden käynnistyksessä

Puhalluslamppu kehittyi lopulliseen muotoonsa Ruotsissa yli 130 vuotta sitten. Yksinkertaisella menetelmällä polttoaine saatiin kaasuuntumaan, jolloin liekistä tuli tehokkaampi. Laite oli yleinen aina 50-luvulle saakka, minkä jälkeen se on saanut antaa tietä helppokäyttöisemmälle nestekaasupolttimelle.

Puhalluslamppu perustuu pitkälti samaan tekniikkaan kuin niin sanottu voimavalolyhty, jonka ensimmäisen tunnetumman version kehitti englantilainen John Tilley vuonna 1813. Tilley-lamppu ja sen monet kilpailijat yleistyivät ympäri maailmaa. Tillikasta, petromaksista ja hasakista tuli Suomessa samanlaisia yleisnimityksiä kuin myöhemmin katepillarista tai hiijapista. Jopa sähkövaloakin kirkkaampi lamppu oli varmasti huippukeksintö päreisiin, kynttilöihin ja vaatimattomiin öljylamppuihin tottuneiden ihmisten mielestä, mutta väärällä käytöllä poltettiin monta taloa.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää