Weteraani
Entisajan yksinkertaista tekniikkaa

McCormickin leikkuukone ”The Reaper” aloitti maatalouden koneellistumisen – patenttiriidat työllistivät tuomareita

Maatalouden koneellistumisen alkamisajankohdaksi on määritelty heinäkuu 1831, jolloin virginialainen maanviljelijä ja seppä Curys Hall McCormick esitteli leikkuukoneensa. Viiden miehen työt tehnyt The Reaper muutti elonkorjuurutiineja, mutta se myös aloitti lukuisten patenttioikeudenkäyntien sarjan. Maatalousteknologia on alusta lähtien työllistänyt myös tuomareita.
The Reaper-leikkuukoneen ensiesittely ei oikeasti ollut näin riemukas tapahtuma. Pellon omistaja hätisteli koneen pois tiluksiltaan, koska vehnä oli vaarassa polkeutua maahan laitteessa ilmenneiden ongelmien takia. Naapurin tasaisemmilla mailla kone viimein suostui toimimaan. N.C.Wyeth tallensi kankaalle oletettuja 100 vuoden takaisia tunnelmia International Harvesterin tilauksesta v. 1931.

Viljankorjuu tapahtui 1800-luvulla ikivanhoilla keinoilla. Niitto hoitui viikatteella tai sirpillä, sitten vilja sidottiin lyhteille, jotka kasattiin kuhilaiksi. Hyvä niittomies sai pitkänä päivänä nurin kaksi eekkeriä (0,8 ha). Täällä karummissa maisemissa oli tyytyminen puoleen jenkkilukemista. Jokaista niittomiestä kohden piti olla pari apulaista, jotka haravoivat sekä hoitivat sitomisen ja kuhiloinnin. Suurtilan tai -farmin pelloille tarvittiin kymmeniä, jopa satoja työntekijöitä.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää