Weteraani

1950-luvun tehovetäjätraktorit – superluokkaa Paasikiven ajalta

Uusien traktoreiden keskitehot huitelevat nyt päälle 180 hevosvoimassa, isosta voidaan puhua vasta sitten, kun pellin alta löytyy lähemmä 300 hv. Kun maatalous alkoi 1950-luvulla nousta lopullisesti pyörien päälle, keskikokoinen traktori oli 25-hevosvoimainen ja painoi puolitoista tonnia. Tuplasti tehokkaampia ja painavampia traktoreita oli saatavilla, mutta menekkiä oli vain muutaman kappaleen verran. Tutustuimme kuuteen tuon ajan superkoneeseen.
Kimmo Kotta
Saksalainen Lanz Bulldog D9506 oli 1950-luvulla jo muinaisjäänne, eikä amerikkalaisen John Deeren suurin R-mallikaan ollut mitään uusinta uutta, vaikka se oli mallina vasta muutaman vuoden ikäinen. Keskellä oleva Deutz F4L 514 edusti puolestaan nykyaikaisinta saksalaista traktoritekniikkaa. Meillä tämä kolmikko jäi hyvin harvinaiseksi, lisenssivirasto kun ei katsonut tuonteja tarpeelliseksi.

Hieman yli 40-hevosvoimaiset Fordson Major ja Nuffield olivat 1950-luvulla tyypillisiä isompien tilojen ja urakkamiesten traktoreita. Ne soveltuivat hyvin Suomen vaihteleviin olosuhteisiin, maahantuojat Ford ja Kesko olivat luotettavia konekaupan toimijoita ja hinta oli edullisen puntakurssin ansiosta kohdallaan. Majurin tai Nuhvin hinnalla sai puolta pienemmän saksalaisen tai ruotsalaisen traktorin.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää