Weteraani

Käytettyä traktoria etsimässä 46 vuotta sitten – Koneviestiläiset vaihtokonevarastoilla

Koneviesti julkaisi 1970-luvulla laajoja katsauksia käytettyjen traktoreiden markkinoista. Nyt katsotaan mitä mielenkiintoista neljä Koneviestin ja kolme Vakolan edustajaa löysivät pääkaupunkiseudun ja Riihimäen traktoriliikkeistä syksyllä 1973. Tehot, varustetaso ja tuntimäärät ovat noista ajoista kasvaneet, eikä maalaus ehkä nouse enää yhtä suureksi kynnyskysymykseksi ostopäätöstä tehtäessä.
Koneviestin arkisto
Suomessa myytiin 1970-luvun alussa keskimäärin 9 500 uutta traktoria vuodessa. 10 vuoden takaisista huippulukemista oli tultu alaspäin noin 5 000 traktorin verran, mutta vaihtokoneiden määrä oli lisääntynyt, koska enimmät ensimmäiset traktorit oli ostettu aiemmin ja nyt ne olivat tulleet vaihtoikään. Keskusliikkeiden piti keksiä keinot, joilla käytetystä traktorista saataisiin houkutteleva vaihtoehto traktorin hankintaa suunnittelevalle viljelijälle.

Traktorikauppa alkoi käydä todella kiivaana heti 1960-luvun alussa. Markkinoita sotavuosista alkaen piinannut tuontisäännöstely oli päättynyt nelisen vuotta aiemmin ja vuoden 1957 devalvaationkin (39 %) aiheuttamasta rajusta hintojen noususta oli toivuttu. Oma osansa kysynnän huomattavaan kasvuun oli suuriin ikäluokkiin kuuluneissa nuorissa isännissä, jotka olivat tulossa miehen ikään ja halusivat siirtyä hevoskaudesta koneaikaan.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Kaikkien 31.12.2019 mennessä kirjautuneiden kesken arvotaan kymmenen Lukijan idea -kirjaa (arvo 15 €).
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi