Weteraani
Massey-Ferguson 65 S

Massey-Ferguson 65 S -traktori – kuin kaksineuvoinen työhärkä

Kesäkuussa 1947 jätettiin eräs konehistorian merkittävimmistä patenttihakemuksista. Anomus koski traktoriin kytkettävää hydraulista kaivulaitetta, hakijana oli Massachusettsin Hubbardstonissa asunut Väinö J. Holopainen (1918–95). Etunimestään amerikkalaisempaa muotoa Waino käyttänyt Holopainen oli toisen polven siirtolainen, vanhemmat Juho ja Amanda olivat tulleet Suomesta 1900-luvun alkupuolen vilkkaina muuttovuosina.
Kimmo Kotta
Massey-Ferguson 65 S -traktoria valmistettiin vuosina 1962–65 Coventryssa (traktori) ja Manchesterissa (kuormaaja ja kaivuri), Englannissa.

Lankonsa Roy E. Handyn kanssa Waino Holopainen perusti Wain-Roy -yhtymän – ensimmäinen Ford 8N-traktoriin asennettu Wain-Roy -kaivuri valmistui heinäkuussa 1948. Myöhemmin siihen lisättiin kauhasylinteri, kääntyvä istuin ja erikseen toimivat tukijalat. Kaivureita markkinoivat oman yrityksen lisäksi Sherman Products ja Ford.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi