Weteraani

Traktoreita esiteltiin ensimmäisen kerran laajasti maatalousnäyttelyssä Tampereella vuonna 1922

Traktoreita alettiin esitellä yleisemmin maatalousnäyttelyiden vaatimattomilla koneosastoilla 100 vuotta sitten. Vahvemmilla viljelyalueilla näytillä saattoi olla kaksi tai kolmekin traktoria, mutta Itä- ja Pohjois-Suomen näyttelyissä niitä nähtiin harvemmin. Ensimmäinen laajempi traktorikatselmus oli Tampereella vuonna 1922 järjestetyssä yleisessä maatalousnäyttelyssä, jossa oli esillä koko sen ajan valikoima.
Näyttelyn kiinnostavin moottorivoimainen laite oli varmasti Laborin pari vuotta aiemmin maahantuoma Buckeye-salaojakone, jolla annettiin arkisin 4 tunnin ajan työnäytöksiä. Viljelijäosuuskunnan omistama amerikkalainen kaivupyöräkone painoi 13 tonnia. 30-hevosvoimaisen moottorin voimin syntyi 40 senttiä leveää kaivantoa parhaimmillaan 100 metriä tunnissa, suurin teoreettinen kaivusyvyys oli vajaat 2 metriä.

Varhaisimmat maatalousnäyttelyt olivat säätyläisviljelijöiden monipäiväisiä keskustelutilaisuuksia, joissa alettiin sittemmin esitellä työvälineitä, väkilannoitteita ja lopulta eläimiä. 1800-luvun puolivälissä alkaneet viljelijäkokoontumiset olivat alussa valtakunnallisia, mutta vuosisadan lopulla järjestettiin jo maakunnallisia ja pitäjäkohtaisiakin tapahtumia.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää