Weteraani
Valmet 1102

Valmet 1102 -traktori: Voimaa ja mukavuutta

Traktoriurakoinnista tuli varteenotettava elinkeino sotien jälkeen. Aiemmin se ei olisi ollut edes mahdollista lähinaapureille tehtyjä muokkaustöitä lukuun ottamatta. Hitailla ja täristävillä rautapyörätraktoreilla ei voinut ajatellakaan kaukaisempia keikkoja. Metsäajossa sen ajan pyörätraktorit olivat täysin avuttomia, eivätkä telatraktoritkaan olleet savottakäytössä ongelmattomia.
Kimmo Kotta
Valmet 1102 -traktoria valmistettiin Suolahdella vuosina 1973–80.

Kumipyörien ja muiden uusien varusteiden myötä traktoreita alettiin nähdä muuallakin kuin pellolla. Ensimmäiset onnistuneet metsäajokokeilut tehtiin heti 1950-luvun alussa, mutta valtaosa puista ajettiin vielä seuraavalla vuosikymmenelläkin hevosilla. Noihin aikoihin yleistyneet etukuormaajat, ja varsinkin kaivurit toimivat kunnolla vain muutamissa suuremmissa traktoreissa, yleisimpiä peruskoneita olivat Majorit ja Nuffieldit. Valikoimaan tuli hyvä lisä 1960-luvun loppupuolella, kun Valmet alkoi ennakkoluulottomasti panostaa urakkaluokan traktoreihin.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Kaikkien 31.12.2019 mennessä kirjautuneiden kesken arvotaan kymmenen Lukijan idea -kirjaa (arvo 15 €).
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi