Weteraani

Tohmajärven Jouhkolan maanviljelyskoulun johtaja Antti Manninen rakensi omin käsin Suomen ensimmäisen toimivan kylvökoneen vuonna 1860 – Koneellisen kylvön ensiaskeleet

Ensimmäinen vakavasti kylvökoneen kehittämiseen paneutunut henkilö Suomessa oli Odert Gripenberg. Hänen rakentamansa prototyyppi ei ole säilynyt, mutta Antti Mannisen rakentama seuraava versio on jälkipolvien onneksi tallessa maatalousmuseo Sarassa.
Juha Hirvilammi
Sarka-museossa oleva vanhin säilynyt Suomessa valmistettu kylvökone. Kone kulki kahden tynnyrimäisen rullan varassa. Yhdeksän vannasta sekä siemenlaatikot oli kiinnitetty erilliseen apurunkoon, jonka avulla ne voitiin helposti laskea ja nostaa. Siementen syöttö sai voimansa etummaisesta rullasta puuhammaspyörien välityksellä. Työkone oli luonnollisesti hevosvetoinen.

Luutnantti ja opettaja Odert Gripenberg (1788–1848) ponnisteli koko aikuisikänsä kylvökoneen kehittämiseksi ja kulutti tässä hankkeessa omat ja lainatut varansa. Gripenberg sai kylvökoneelleen jopa patentin Englannissa vuonna 1846, mutta joutui hetimiten myymään sen rahapulassa.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Aiheeseen liittyvät artikkelit