Weteraani
Zetor 25 A

Zetor 25 A -traktori: Vauhdikas vihreä

Traktoreiden huippunopeuksilla ei rautapyöräaikaan ollut suurta merkitystä – 10 km/h täristi jo ihan riittävästi, eivätkä kumipyörätkään tuoneet vauhtiin ensi alkuun kovin tuntuvaa lisäystä. Reilua kahtakymppiä pidettiin vielä pitkään 1950-luvulla riittävänä kyytinä ja monen merkin osalta siinäkin oli jarrujen ja ohjauslaitteiden osalta liikaa.
Kimmo Kotta
Zetor 25 A -traktoria valmistettiin vuosina 1948–61, Brnossa, Tšekkoslovakiassa. 25-, 25 A- ja 25 K -malleja on valmistettu yhteensä 158 570 kpl.

Erikoisvarustetulla Allis-Chalmers U:lla oli menty toistasataa jo 1930-luvun alussa, eikä ennätystä rikottu kuin vasta 80 vuotta myöhemmin, ja silloinkin pantiin vain vajaat 30 km/h paremmaksi. Jos Suomessa olisi 1950-luvulla pidetty ruuvaamattomien vakiotraktoreiden kilpa-ajoja – epävirallisesti niitä varmasti pidettiinkin – niin ruutulippu olisi heilahtanut säännöllisesti A-mallin Zetorille.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Kaikkien 31.12.2019 mennessä kirjautuneiden kesken arvotaan kymmenen Lukijan idea -kirjaa (arvo 15 €).
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi