Weteraani
Turvaohjaamo

50 vuotta lakisääteistä turvallisuutta — heinäkuussa 1969 alkoi uusi traktoriaika, kun kaatumisen kestävät turvaohjaamot ja -kehitykset tulivat pakollisiksi

Kaatumisen kestävät turvaohjaamot tai -kehykset tulivat uusien traktoreiden pakollisiksi varusteiksi heinäkuun alussa 1969. Viljelijät eivät kiitelleet valtioneuvoston päätöstä, eikä siihen alussa ollut syytäkään. Ensimmäiset turvaohjaamot olivat äärimmäisen epämukavia, mutta muutamassa vuodessa niistä kehittyi olosuhteiltaan siedettäviä. Nyt ohjaamot ovat hallintalaitteineen jo todella laadukkaita. Uusille avotraktoreille ei ehkä löytyisi markkinoita edes huomattavalla halpuutuksella.
Kimmo Kotta
Valmet oli ennakoinut tulevia määräyksiä ja aloittanut suurempien malliensa varustamisen kiinteillä turvaohjaamoilla jo vuodesta -67 alkaen. Valmetin hytti ja muukin ergonomia oli tuolloin omaa luokkaansa, useimmat kilpailijat pääsivät samalle tasolle vasta vuosia myöhemmin. Ohjaamo oli melko hiljainen ja lämmin, vertaaminen henkilöautoon oli liioiteltua, mutta kuorma-autotasoon päästiin kevyesti. Pienin "isännän työhuoneella" varustettu Valmet 700 oli tuotannossa vuosina 1968–73.

Kuolemaan tai vakavaan vammautumiseen johtaneita traktorionnettomuuksia on ollut yhtä kauan kuin traktoreitakin, mutta ne lisääntyivät huolestuttaviin lukemiin 1920-luvulla. Aikaisempien raskaiden ja hitaiden mallien aikaan traktoreiden kaatumiset olivat harvinaisempia, mutta myöhemmin yleistyneet kevyet ja nopeat mallit, Fordson etunenässä, olivat paljon kiikkerämpiä. Yleensä traktori keikahti ympäri varomattomalla kytkimen käytöllä, kun traktoria yritettiin saada ylös ojasta.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Aiheeseen liittyvät artikkelit