Weteraani
Ford 4000

Ford 4000 -traktori: Maan hiljaisia

Jämtlantilainen itseoppinut keksijä Olle Borin (1921–2005) hämmästytti naapureitaan rakentamalla sota-aikaan hiilikaasuttimella varustetun moottoripyörän, joka syntyi "viraapelityönä" Bilbolagetin autokorjaamolla Östersundissa. Asennustöiden ohella Borin viljeli kotitilaansa, jonne ilmestyi muun muassa Dodgen V8-moottorilla ja tasauspyörästönlukolla varustettu traktori sekä heinäkuivuri, jonka puhaltimena oli Saab J29-suihkuhävittäjän turbiini.
Kimmo Kotta
Ford 4000 -traktoria valmistettiin vuosina 1964–75 Basildonissa (Englanti), Antwerpenissa (Belgia) ja Detroitissa (USA).

Borinin serkku Käll Sandberg ei ollut tyytyväinen etukuormaajansa hallintaan. Borin rakensi romuosista erillisen venttiilin, jolla kuormaaminen alkoi sujua. Sille myönnettiin patentti, mutta koska Borin unohti suojauksen, niin sitä kopioitiin reilusti, eikä keksijälle koitunut rahallista hyötyä. 1950-luvun alussa perustettiin Sandberg & Borin Ab, jota alettiin pyörittää Sandbergin verstaassa Haran kylässä. Tuotteita olivat Haralastare-kuormaajat, perävaunut sekä hydraulisylinterit ja -säiliöt.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Vai oletko jo tilaaja, mutta sinulla ei ole käyttäjätunnusta? Kaikkien 29.8.2019 mennessä käyttäjätunnuksensa aktivoineiden kesken arvotaan sähköpyörä (arvo noin 2 500 €). Lisätietoja: www.viestilehdet.fi/arvonta
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi