Weteraani
British Anzani Iron Horse

British Anzani Iron Horse -sarvitraktori — sarvellinen rautahepo

Pienet 1-akseliset puutarhatraktorit ovat joillakin maailman kolkilla hyvin yleisiä. Eniten niitä käytetään Aasiassa, mutta melko runsaasti myös Etelä-Euroopassa. ”Sarvitraktori” on halpa ja yksinkertainen, se mahtuu pienellekin palstalle ja sitä voidaan käyttää jyrkillä rinteillä. Perävaunuvarustuksella muutaman sadan kilon lasti liikkuu melko vaivattomasti.
Kimmo Kotta
British Anzani Iron Horse -sarvitraktoreita valmistettiin vuosina 1940–56 hieman yli 10 000 kappaletta. Valmistuspaikka oli Hampton Hill, Middlesex, Englanti.

Niitä alettiin kehittää yhtä aikaa Euroopassa ja Amerikassa. Täällä varhaisin versio oli sveitsiläisen Konrad von Meyenburgin v.1910 rakentama jyrsin, jonka tuotannon aloitti Siemens. Siihen sovellettiin sähkövoimaakin, mutta pian siirryttiin polttomoottorivetoon. Vuonna 1932 Siemens möi jyrsintuotantonsa Bungartzille, josta tulin alan johtava toimija vuosikymmeniksi.

Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90 €/kk Kirjaudu sisään
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan jutun kirjautumalla sisään.
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90 €/kk
Aiheeseen liittyvät artikkelit