Weteraani
County 654

Kunnostusvuorossa County 654, osa 1 — "Äijämönkijälle" lisävuosia

County on haluttu harrastekone ympäri läntistä maailmaa. Kotimaassaan Englannissa se on noussut suorastaan kansallistraktorin asemaan. Britit ostivat niitä runsaasti ja suomalaisetkin melko paljon – ainakin satoja, mutta ei varmaankaan tuhansia. County oli tuplasti vastaavaa takavetoa kalliimpi, niinpä niillä myös ajettiin huomattavasti enemmän, tyyristä traktoria ei hankittu tyhjän pantiksi. Alkuperäiskuntoisesta 1960-luvun Countysta löytyy varmasti yhtä ja toista korjattavaa, uusi kunnostussarjamme alkaa vikojen alustavasta kartoittamisesta. Etsii, etsii, muttei soisi löytävänsä...
Kimmo Kotta
Aika tarkalleen 52 vuotta sitten käyttöönotettu County 654 on vielä ihan kohtalaisessa kuosissa. Ensimmäiset vuosikymmenensä se on ollut tietöissä ja viimeiset vuodet pihatraktorina. ARA-puskulevyrungon on asentanut Oy Rolac Ab, joka on luultavasti toiminut myös tämän yksikön myyjänä.

County oli tavallinen näky 1960- ja 1970-lukujen suomalaisilla tietyömailla. Niillä tasoitettiin soraa, vedettiin täryjyrää ja muotoiltiin penkkoja, aiemmin samoihin töihin tarvittiin telatraktori. Oudohkon näköinen County on jäänyt koneista vähemmän kiinnostuneidenkin mieliin. Merkki on useimmiten pimennossa, mutta "sininen traktori, jossa on yhtä isot pyörät edessä kuin takanakin" kertoo olennaisen. Jos Countya ei onnistunut näkemään itse teossa, niin sitä pääsi ihailemaan ainakin maatalousnäyttelyissä, joita järjestettiin vähintään puoletkymmenet kesässään Lapin perukoita myöten. Englantilaiset ostivat Countyja enimmäkseen maatalouskäyttöön, mutta meillä asiakkaina olivat lähes aina maansiirtourakoitsijat tai metsäajurit.

Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90 €/kk Kirjaudu sisään
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan jutun kirjautumalla sisään.
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90 €/kk
Aiheeseen liittyvät artikkelit