Weteraani
Entisajan yksinkertaista tekniikkaa

Ensimmäiset portaattomat voimansiirrot tehtiin traktoreihin jo 100 vuotta sitten – tekniikka kyllä toimi, mutta ongelmia oli paljon.

Traktoreita alettiin käyttää hyvinkin monipuolisiin töihin 1920-luvulla, jolloin 2-nopeuksinen vaihteisto ja matalilla kierroksilla pyörinyt moottori eivät enää riittäneet. Lisähaastetta suunnittelijoille tuli voimanottokäyttöisistä työkoneista, joista saatiin täysi hyöty vasta sitten, kun vetotraktorissa oli mahdollisimman monta vaihdetta. Portaattomia voimansiirtoja tehtiin traktoreihin jo 100 vuotta sitten, mutta toimivan systeemin kehittäminen vei vuosikymmeniä.
Kimmo Kotta
Heider-traktoria tehtiin vuosina 1911–27 USA:n Illinoisissa, viimeiset 11 vuotta valmistajana toimi Rock Island Plow Co, joka siirtyi sittemmin J.I.Case -yhtymän haltuun. Heiderissa oli kitkapyörään ja kahteen kitkalevyyn perustunut voimansiirto, joka mahdollisti portaattoman nopeudensäädön rajoissa 3,6–6 km/h molempiin suuntiin. Hyvin yksinkertaisessa systeemissä oli kuitenkin monta ylitsepääsemätöntä ongelmaa.

Ensimmäisiä portaattomalla voimansiirrolla varustettuja traktoreita oli vuosina 1911–27 tehty amerikkalainen Heider, jonka liikkuminen perustui vauhtipyörän yhteydessä olevaan kitkapintaan ja sen molemmilla puolilla olleisiin kitkalevyihin. Kun kitkalevyn pinta painettiin kiinni kitkapyörään, alkoi traktori liikkua. Nopeutta voitiin säätää 3–6 km:n rajoissa siirtämällä akselillaan päittäisesti liikkuvaa kitkapyörää. Sisäkehäkosketuksessa traktori liikkui nopeammin ja ulkokehällä hitaammin. Toisen puolen kitkalevyä kitkapyörään painattamalla ajosuunta muuttui.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää