Weteraani

Nuffield 10/60 Ten Speed: Kestävä voimanpesä

Vuoden 1948 Smithfield-näyttelyssä esitelty Nuffield Universal herätti ansaittua huomiota ympäri maailmaa. Suunnittelijat Claude Culpin ja Henry Merritt olivat luoneet huomattavan järeän traktorin, jonka vankassa rungossa oli runsaasti kiinnityspisteitä monenlaisille työkoneille ja varusteille. David Brownilta Nuffieldille siirtynyt Merritt oli aiemmin toiminut panssarivaunusuunnittelijana ja tottunut lisäämään heiveröisiin kohtiin rautaa.
Kimmo Kotta
Nuffield 10/60 Ten Speed 1964–67, Bathgate, Skotlanti, UK. Valmistusmäärä noin 41 000 kpl.

Morris-kaasutinmoottorin vaihtoehdoksi saatiin melko pian Perkins-diesel, joka vaihtui vuonna 1954 omaan BMC-suorasuihkuun. Alkuaan lisävarusteisiin kuuluneeseen hydrauliikkaan tuli parannuksia, valmistuspaikka muuttui, valikoima kasvoi 3-sylinterisellä mallilla, tasauspyörästönlukko lisättiin varusteisiin ja monia muita teknisiä parannuksia tehtiin, mutta Nuffieldin komea ulkonäkö ja perusrakenne pysyivät samana. Aiheiseen perehtymätön ei ensisilmäyksellä huomannut välttämättä mitään eroa vuoden 1950 Nuffield Universal DM4:n ja 11 vuotta nuoremman 460:n välillä.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää