Weteraani
Vertailu

Takra ja Valmet 33 D -traktorit – Keskiraskaat kotimaiset

Tamperelainen Takra Oy teki 1950-luvun alussa varteenotettavan yrityksen kotimaisen traktorin tuottamiseksi, mutta hanke kaatui korkeaan hintaan. Valmet Oy jatkoi Takran perinteitä vuosikymmenen puolivälin jälkeen ja onnistui alkuhankaluuksien jälkeen nousemaan vastaavankokoisella dieseltraktorillaan myyntitilastojen kärkeen. Takraa on kehuttu tasokkaaksi koneeksi, mutta Valmet 33 D:n laatua ei ole noteerattu kovin korkealle. Laitoimme ne samalle viivalle, josko niistä löytyisi muutakin yhteistä kuin koko ja väri.
Kimmo Kotta
Takra ja myöhemmin sen keskiraskasta uraa jatkanut Valmet 33 olivat samantapaisia, mutta eivät kuitenkaan samanlaisia traktoreita. Molemmat soveltuivat rakenteensa puolesta erinomaisen hyvin suomalaisen maatilan tarpeisiin. On sanottu, että Valmetin olisi kannattanut jatkaa siitä mihin Takra jäi ja lopputuloksena olisi saatu huippuluokan traktori. Vertailumme tarkoituksena oli selvittää, josko väittämässä olisi jotain perää.

Suomessa on yritetty aloittaa traktoriteollisuutta neljään otteeseen, mutta onnistuttu vain kerran. Ensimmäinen yritys tehtiin 100 vuotta sitten, koska johtava traktorimaa USA ei suostunut myymään traktoreita, eikä muutakaan maatalouskalustoa sekasortoisessa tilassa olleeseen Suomeen. Turun Rautateollisuus ja Vaunutehdas Oy:n Kullervosta tuli kuitenkin kallis ja heikkorakenteinen, kysyntä katkesi välittömästi, kun tasokkaampia tuontimerkkejä alettiin lopulta saada. Valmistus lopetettiin kannattamattomana alle 200 traktorin jälkeen vuonna 1924.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää