Weteraani
Vertailu Valmet 33 D Takra

Takra ja Valmet 33 D -traktorit – Keskiraskaat kotimaiset

Tamperelainen Takra Oy teki 1950-luvun alussa varteenotettavan yrityksen kotimaisen traktorin tuottamiseksi, mutta hanke kaatui korkeaan hintaan. Valmet Oy jatkoi Takran perinteitä vuosikymmenen puolivälin jälkeen ja onnistui alkuhankaluuksien jälkeen nousemaan vastaavankokoisella dieseltraktorillaan myyntitilastojen kärkeen. Takraa on kehuttu tasokkaaksi koneeksi, mutta Valmet 33 D:n laatua ei ole noteerattu kovin korkealle. Laitoimme ne samalle viivalle, josko niistä löytyisi muutakin yhteistä kuin koko ja väri.
Kimmo Kotta
Takra ja myöhemmin sen keskiraskasta uraa jatkanut Valmet 33 olivat samantapaisia, mutta eivät kuitenkaan samanlaisia traktoreita. Molemmat soveltuivat rakenteensa puolesta erinomaisen hyvin suomalaisen maatilan tarpeisiin. On sanottu, että Valmetin olisi kannattanut jatkaa siitä mihin Takra jäi ja lopputuloksena olisi saatu huippuluokan traktori. Vertailumme tarkoituksena oli selvittää, josko väittämässä olisi jotain perää.

Suomessa on yritetty aloittaa traktoriteollisuutta neljään otteeseen, mutta onnistuttu vain kerran. Ensimmäinen yritys tehtiin 100 vuotta sitten, koska johtava traktorimaa USA ei suostunut myymään traktoreita, eikä muutakaan maatalouskalustoa sekasortoisessa tilassa olleeseen Suomeen. Turun Rautateollisuus ja Vaunutehdas Oy:n Kullervosta tuli kuitenkin kallis ja heikkorakenteinen, kysyntä katkesi välittömästi, kun tasokkaampia tuontimerkkejä alettiin lopulta saada. Valmistus lopetettiin kannattamattomana alle 200 traktorin jälkeen vuonna 1924.

Haluatko jatkaa lukemista?
KVPLUS-artikkelit ovat vain tilaajille. Jos haluat jatkaa lukemista, tilaa Koneviesti Digi alla olevasta linkistä edulliseen tarjoushintaan. Saat käyttöösi kaikki Koneviestin digipalvelut sekä näköislehden.
Kokeile tarjoushintaan 8,90 €/kk Kirjaudu sisään
Vai oletko jo tilaaja, mutta sinulla ei ole käyttäjätunnusta?
Aktivoi tunnuksesi
Haluatko jatkaa lukemista?
KVPLUS-artikkelit ovat vain tilaajille. Jos haluat jatkaa lukemista, tilaa Koneviesti Digi alla olevasta linkistä edulliseen tarjoushintaan. Saat käyttöösi kaikki Koneviestin digipalvelut sekä näköislehden.
Kokeile tarjoushintaan 8,90 €/kk
Vai oletko jo tilaaja, mutta et ole aktivoinut lukuoikeutta?
Aktivoi lukuoikeus
Liittyvät artikkelit