Weteraani
Entisajan yksinkertaista tekniikkaa

Lanz Landbaumotor -peltojyrsin mullisti pellon muokkauksen – Suomeen ensimmäinen "peltojätti" tuotiin 1920

Muokkaustöihin tuli uudenlaista otetta 1700-luvun puolivälin jälkeen yleistyneiden rauta-aurojen, -äkeiden ja -harojen myötä. Traktorit tulivat kuvioihin reilut 150 vuotta myöhemmin ja työkoneisiin voitiin lisätä reilusti leveyttä, mutta kyntämisen jälkeen tarvittiin edelleen pari kolme muokkauskertaa. Unkarilainen Karol Köszegi kehitti jo vuonna 1905 peltojyrsimen, jonka uskottiin tekevän auroista ja äkeistä museoesineitä.
Vuosina 1912–26 tehty Lanz Landbaumotor oli jyhkeä kone. Suomallin 2-metriset takapyörät olivat 1,3 metriä leveät, etupyörien mitat olivat 80 cm x 100 cm. Traktori painoi täydessä varustuksessaan 6 tonnia. 16-litrainen nelosmoottori kehitti 800 kierroksella 80 hv, kolmella vaihteella päästiin 2,2–5 km/h.

Ensimmäisen konevoimaisen jyrsimen patentin sai edinburghilainen James Usher vuonna 1849. Höyrykäyttöiset koneet olivat kömpelöitä ja raskaita, esimerkiksi unkarilaisen András Mechwartin jyrsin painoi 20 tonnia, mikä oli liikaa kovapohjaisillekin maille, työleveyttä kun oli vain 150 cm.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää