Weteraani
Entisajan yksinkertaista tekniikkaa

Tehokas ja kätevä Sinus-koneriihi li ensimmäinen askel kohti nykymuotoista kuivuria

Puimakone helpotti sadonkorjuuta, mutta esikuivatus kuhilailla tai seipäillä ei aina taannut viljan varastokuntoisuutta. Riiheen rakennetulla kaappikuivurilla jyvät kyllä kuivuivat, mutta hitaasti ja kovalla työllä. Savonius-yhtymän Sinus-koneriihi oli ensimmäinen askel kohti nykymuotoista kuivuria.
Helsinkiläisen Savonius & Co:n v.1923 esittelemä Sinus-koneriihi oli ensimmäinen täysin koneellinen kuivuri. Jalaksien päälle asennettu kuivuriosa painoi 500 kg ja omalla alustallaan oleva uuni 400 kg, joten kuivauslaitosta pystyi tarvittaessa siirtelemään puintipaikalta toiselle. Sinus maksoi 1920-luvun lopulla 20 000 mk, uuteen Fordsoniin tarvittiin tuolloin vain 5 000 mk enemmän.

Alkuaan hämeenlinnalainen diplomiarkkitehti Sigurd Savonius oli monipuolinen keksijä. Nuorena tehty räjähdetesti vei oikean silmän ja kaksi sormea, mutta se ei tulevaa tutkijaa lannistanut. Vuonna 1920 perustetun Savonius-yhtymän ensimmäisiä valmisteita olivat Fennia-lumensulatuslaite ja Centrum-kamiina, menestynein innovaatio oli Savonius-roottori. Tuulen suunnalle ja voimakkuudelle jokseenkin immuunia laitetta käytettiin muun muassa veden pumppaamiseen ja veneiden liikutteluun, suosituin sovellus oli siihen yhdistetty tuuletin, joka lienee tunnetuin suomalaiskeksintö.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää