Weteraani

Wallis Cub Junior takaisin kyntökuntoon, osa 1 - Entisöintiurakkana 100-vuotias

Viitisen vuotta sitten saimme seurata aitiopaikalta Suomen vanhimman traktorin, Avance-moottoriauran entisöintiä. Nyt pääsemme mukaan Pohjoismaa-tasolla jopa harvinaisemman Wallis Cub Junior -traktorin kunnostusprojektiin. Entisöintimestari Arto Haapakorpi uskoo, että Järvikylän kartanoon syksyllä 1919 ostettu traktori saadaan kuntoon kesän aikana.
Syksyllä 1919 Järvikylään ostettu Wallis Cub Junior palveli kartanon ainoana traktorina vuoteen 1927 asti, jolloin sen työtaakkaa keventämään hankittiin International Deering 10-20. Kuvan yhdistelmä vaikuttaa vaatimattomalle, mutta vetämällä kahta tai kolmea Hankmoa, korvasi Wallis yhtä monta hevosparia. Järvikylässä oli 20-luvulla peltoa noin 180 ha, josta vuosittain muokattiin suunnilleen 80 ha. Vakiokuljettajana toimi Abel Kervinen. (Kuva: Karl Grotenfelt)

Muinoiset lehtiuutiset kertovat, että lokakuun lopulla 1919 höyryalus S/S Orion toi Suomeen kymmenkunta amerikkalaista Wallis Cub Junior -traktoria. Suurin osa, tai ehkä peräti kaikki, toimitettiin Itä-Suomeen, olihan hankkeen ylimpänä puuhamiehenä mainitun vuoden kesään asti Ahlströmin Warkauden Konepajan ja sittemmin Wärtsilän tehtaiden teknisenä johtajana toiminut Selim Westman.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää