Weteraani

Suorituskykyiset ja kestävät Fiatagri-puimurit ja telatraktorit Suomessa

Nostalgia on mukava aihe. Muistelen tässä nyt pientä osaa leikkuupuimureiden historiasta Suomessa ja vähän muutakin. Traktoreiden rinnalla Työväline Oy:n maahantuomien Fiatagri- puimureiden Finlandia-marssissa olin aikanaan mukana hyvinkin tiiviisti.
Näyttelyissä oli osaavaa tekemisen meininkiä, sujuvia ja rohkeita esiintyjiäkin oli omasta takaa. Koneita esiteltiin live-showna. Tällä kertaa vuorossa sujuvasanainen herrasmies, konemyyjä Kamu Lahtinen.

Keskon tytäryhtiö Työväline Oy (vuoteen 1991 asti) oli aikanaan osaava raskaan konekaupan talo, jonka pääedustus oli Fiat/Fiatagri-traktorit. Maataloudellamme meni 1970- ja varsinkin 1980-luvuilla huomattavasti paremmin kuin nykyään, huolimatta muutamien poliktikkojen ajamasta lehmäntappolinjasta. 1980-luvun lopulla ja vuosikymmenten vaihteessa rekisteröitiin jopa yli 10 000 traktoria ja toimitettiin pitkälti toista tuhatta puimuria vuodessa. Työväline Oy toi maahan varovaisella taktiikalla 1990–91 kaikkiaan 18 italialaista Fiatagri- (Laverda) puimuria. Tehdas valmisti tuohon aikaan noin 2 000 puimuria vuodessa. Fiatagrin myynti aloitettiin Pohjoismaista viimeisenä Suomessa.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää