Weteraani
Entisajan yksinkertaista tekniikkaa

Pintapaineita pienemmiksi - Entisajan yksinkertaista tekniikkaa

Raskaiden koneiden maaperälle aiheuttamista haitoista oltiin tietoisia jo ensimmäisten traktoreiden aikaan, mutta ongelmaan paneuduttiin perusteellisemmin vasta 1970-luvulla. Siihen saakka paripyörillä ja muilla apuvälineillä oli varmistettu lähinnä märimmillä pelloilla etenemistä.
Höyryvoimaa alettiin soveltaa peltotöihin 1800-luvun puolivälin jälkeen. Pehmeillä mailla tarvittiin erikoisrakenteita, pienimmätkin höyrytraktorit kun painoivat kymmenisen tonnia. Kuvan Best-höyrytraktori on kuvattu Tularen alueella Kaliforniassa, joskus 120 vuotta sitten. Vajaat 3 metriä korkeat ja 4,5 metriä leveät puiset vetopyörät eivät ole kantaneet 41-tonnista konetta vesijättömaalla. Best ja pahin kilpailija Holt siirtyivät muutaman vuoden kuluttua tela-alustoihin. (Kuva: Caterpillar)

Höyryvoimaa alettiin 1800-luvun puolivälin jälkeen hyödyntää myös peltotöissä, mutta lähes kaikkialla Euroopassa pellot olivat liian pehmeitä raskaille höyrytraktoreille – tarvittiin apuvälineitä. ”Sanomia Turusta” esitteli 160 vuotta sitten englantilaisen Boydell-”höyryhevon” levikkeitä tähän tapaan: ”Sen pyörät owat warustetut kiskoilla, joiden pinta koneen painon suhteen on kaksi sen wertaa lewiä kuin härjän eli hewoisen jalkain alusta. Ne owat ikään kuin rautatien anturat ja killuwat hakoissa pyöräin ulkosiwulla ja putoowat itsestänsä pyöräin ympäri kieriessä ja tekewät siis niin ikään rautatien itsellensä”.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Aiheeseen liittyvät artikkelit