Weteraani
Entisajan yksinkertaista tekniikkaa

Tasaisesti teloilla - Entisajan yksinkertaista tekniikkaa

Suunnilleen 5 000 vuotta sitten keksitty pyörä palvelee monessa asiassa, mutta 1800-luvun loppupuolella sen ominaisuuksiin haluttiin parannuksia. Pyörien ympärille vedetyt telat tekivät liikkumisesta vakaampaa – ne lisäsivät pitoa ja kantavuutta siinä määrin, että maansiirtoon, maastokuljetuksiin ja ennen kaikkea sodankäyntiin tuli kokonaan toinen meininki.
Venäläisen F.A.Blinovin (1831–1902) kehittämää höyrytraktoria pidetään ensimmäisenä telakoneena. Amerikassa oli tehty aiemminkin joitakin yrityksiä, mutta vuonna 1896 Saratovin näyttelyssä ensiesittelyn saanut 20 hv:n telavetäjä oli toimivin. Kummallekin telalle oli oma höyrykoneensa ja toisen tehoa vähentämällä traktori saatiin kääntymään. Ohjaaja sai olla herroiksi puukopissa, masinisti istui takana raakaöljyllä lämmenneen pannun äärellä.

Teloilla varustetuista höyrykoneista uutisoitiin jo 1800-luvun puolivälissä, mutta useimmat jäivät suunnitteluasteelle. Varhaisin telahöyrytraktoria esittävä valokuva on vuodelta 1869. Massiivisen kahdella vetotelalla ja yhdellä ohjaustelalla varustetun koneen rakensi pennsylvanialainen George Minnis. Nykymuotoisen telaston keksijänä pidetään venäläistä Feodor Abramovitš Blinovia, jonka patentti rekisteröitiin vuonna 1881.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Aiheeseen liittyvät artikkelit