Weteraani

Ensimmäinen kylvölannoitin kehitettiin Suomessa vuonna 1965 – mullistavan HS-MK Combin ansiosta satotasot lähtivät nousuun

Lannoitteen sijoittaminen kylvökerroksen alapuolelle, kosteaan maahan, kasvatti jyväsatoa jopa 30 % pintalevitykseen verrattuna, mutta menetelmästä saatiin täysi hyöty vasta sitten, kun se yhdistettiin viljankylvöön. Nykymuotoinen kylvölannoitus kehitettiin Suomessa ja siitä tuli vallitseva systeemi muutamassa vuodessa.
Malminkartanon tilanhoitaja Matti Kareksen suunnittelema kylvölannoittimen prototyyppi valmistui vapuksi 1965, koneen teknisestä toteutuksesta vastasivat koetilan sepät Rauno Tuomi ja Veikko Lifflander. Tive HS-kylvökoneesta (276 cm) ja Junkkarin mittatilaustyönä tekemästä lannoitteenlevittimestä yhdistetty kone toimi alusta lähtien ongelmitta ja ensimmäisen 8 hehtaarin koealan kylväminen onnistui suoraan kynnökseen.

Yhdistetty lannoitus ja kylvö on vanha keksintö: hevosvetoisia kylvölannoittimia tehtiin jo 1800-luvulla. Ensimmäiset traktorilla vedettävät koneet tuotiin Suomeen reilut 60 vuotta sitten, merkkejä olivat muun muassa Allis-Chalmers, Ferguson, McCormick, Hassia ja Massey-Harris.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää