Weteraani

Vuosisadan traktorit - Kehitystä jokaisella kymmenluvulla

Traktori on kehittynyt sadassa vuodessa alkeellisesta ja epävarmasta kokeilukoneesta huipputekniseksi työvälineeksi, jonka hallinnassa riuskat otteet ovat vaihtuneet hipaisuiksi. Samalla traktori on muuttunut auran ja äkeen vetäjästä, sekä puimakoneen pyörittäjästä yleiskoneeksi, jolla on tärkeä rooli kaikkialla, missä on elämää.
Elimäen Mustilaan vuonna 1908 ostettu englantilainen Saunderson Universal A oli Suomen ensimmäinen traktori. Kolmella pyörällään vetänyttä, 50 hv:n ja painoltaan 4,3 tonnin konetta piti käyttää maantiekuljetuksiin ja muokkaustöihin, mutta se ei soveltunut kumpaankaan. Moottorissa oli jatkuvia ongelmia, avonaiset hammaspyörät kuluivat nopeasti ja varaosat piti tehdä itse. Traktori romutettiin vuonna 1914.

Osa suomalaisista asui 1900-luvun alussa savupirteissä ja eli kuten keräilijätaloudessa eletään, mutta mikään keisarikunnan takamaa Suomi ei kuitenkaan ollut. Ne jotka pystyivät, seurasivat kehitystä hyvinkin tiiviisti ja uudistivat elämänmenoa samaan tahtiin kuin muukin maailma.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Kaikkien 31.12.2019 mennessä kirjautuneiden kesken arvotaan kymmenen Lukijan idea -kirjaa (arvo 15 €).
Tilaa Koneviesti Digi edulliseen tarjoushintaan.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi