Weteraani
Entisajan yksinkertaista tekniikkaa

Kylkiäinen - Entisajan yksinkertaista tekniikkaa

Hinattava leikkuupuimuri oli huokeampi kuin itsekulkeva, joka puolestaan oli kätevämpi ja maastokelpoisempi kuin hinattava. Kun traktorista ja puimurista tehtiin kiinteä yhdistelmä, saatiin ainakin osa kumpaisenkin eduista, mutta aika ajoi ohitse tästä konetyypistä.
Claasin ensimmäinen kunnolla toiminut prototyyppi valmistui vuonna 1932. Lanz Bulldogin edessä ollut itsesitojan pöytä leikkasi viljan, joka siirtyi traktorin vasemmalla sivulla olleen kuljettimen avulla taakse kiinnitetylle puintikoneistolle. Koneen asentaminen oli työlästä ja käsittely hankalaa, joten jatkossa Claas keskittyi hinattavaan MDB-malliin, jonka tekniikka kopioitiin ranskalaisesta Guillotin-puimurista.

Lyhteiden mättämiseen väsynyt kansasilainen Curtis C. Baldwin (1888–1960) vannoi parikymppisenä, että hän vielä tekisi koneen, joka lopettaisi jokasyksyisen uuvuttavan orjatyön. Veljiensä Georgen ja Ernestin kanssa hän sai rakennettua toimivan puimurin, jota tehtiin oikein teollisesti useiden vuosien ajan, mutta Fordson-traktorin tuleminen toi mieleen uusia ajatuksia.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää