Weteraani
Ustrac 10A

Ustrac 10A -puskutraktorilla oli lentävä lähtö työelämään – Ustrac toimi viidakossa, mutta ei Lapissa

Ensimmäisen toimivan telatraktorin esitteli venäläinen Fjodor Abramovitš Blinov vuonna 1896, mutta siitä ei kiinnostuttu laajemmin. Vuosisadan vaihteessa valmistunut Alvin Lombardin niin ikään höyryvoimainen Log Hauler-telavetäjä sai kaupallistakin menestystä Pohjois-Amerikan metsätyömailla, missä sillä kiskottiin raskaasti lastattuja tukkirekiä.
Kimmo Kotta

Tunnetuin alkuaikojen toimija oli kalifornialainen puimuritehtailija Benjamin Holt, joka varmensi jättikokoisten puimureidensa liikkumista varustamalla vetotraktorit teloilla. Myöhemmin Holtin tuotemerkiksi vaihdettiin Caterpillar. Seuraavaksi teloja alettiin hyödyntää sodankäynnissä ja maanrakennuksessa. Tykinvedossa ja maamassojen puskemisessa tarvittiin painoa ja tehoa, mutta joissakin erikoistilanteissa koosta oli vain haittaa.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää