Weteraani

Kolmen koukun koneita - Matti Jaskari muistelee Hankkija-aikoja

Suomen ehkä tunnetuin museotraktoriharrastaja Matti Jaskari pääsi aitiopaikalta seuraamaan 60-luvun alussa alkanutta vaihtokoneiden markkinointia. Traktorit olivat tuossa vaiheessa tuttuja, aktiivinen konekausi alkoi jo rippikouluiässä, kun kotitilalle saatiin pitkään odotettu diesel-Major.
Jaskarit joutuivat jonottamaan tiukimpaan tuontisäännöstelyaikaan tilattua Fordson Majoria kahden vuoden ajan. Odottamiseen kyllästynyt isä-Jaskari olisi ollut jo valmis ostamaan kalliin kotimaisen Takran, mutta Matille se ei kelvannut, Majuri piti saada. Kun traktoreiden keräily tuli 90-luvulla kuvioihin, alkoi Takrakin kiinnostaa.

Nurmossa järjestettiin 1950-luvulla traktorikursseja, joita veti Etelä-Pohjanmaan Maanviljelysseuran konekonsulentti U. K. Rantala. Ensimmäisille kursseille osallistui 9 aikamiestä ja 13-vuotias koulupoika Matti Jaskari, joka oli varmasti innokkain kurssilainen. Koulussa Matti ei ollut läheskään yhtä tarkkaavainen, ja opettajan mielestä kansakouluopetus olisi ollut hänelle enemmän hyväksi, mutta isä August Jaskarin puhelinsoiton jälkeen kurssiloma heltisi. U. K. Rantalan kurssit olivat hyvin suosittuja, olihan traktori monelle täysin uusi ilmiö. Seuraavana talvena järjestettiin jo kymmenet kurssit.

Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Katso tilausvaihtoehdot
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
Tilaajalle
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Katso tilausvaihtoehdot
Lue lisää