Weteraani

Vanhan ajan "kesävehkeet" kuntoon – näillä toimenpiteillä vanhatkin maatalouskoneet saadaan uudenveroisiksi

Pienille” Kekkosen ajan” työkoneille ei ole käyttöä nykymaataloudessa, mutta harrasteviljelyssä niillä on roolinsa. Vanhasta aurasta, äkeestä tai niittokoneesta voi vähälläkin vaivalla tulla lähes uudenveroinen.
Kimmo Kotta
Aurat, lapiorullaäes ja niittokone ovat olleet traktorin hankinnan jälkeen ensimmäisiä, ja monessa tapauksessa myös ainoita pikkutilan nostolaitetyökoneita. 2-siipisillä auroilla, päälle 2-metrisillä äkeillä ja sormipalkkiniittokoneilla ei ole nykymaataloudessa roolia, mutta kesäpaikan töissä ne menevät vielä täydestä. Ne ovat yksinkertaisia laitteita, aurat ja äes saattavat toimia suoraan puskasta löydettyinäkin, mutta joidenkin kohteiden tarkistaminen parantaa työjälkeä ja tuo laitteille ehkä moniakin lisävuosia. Niittokone vammautuu ulkosäilytyksessä huomattavasti herkemmin.

Hyvin monelle maatilalle ostettiin traktori viimeistään 1960-luvun lopulla. Tuon ajan keskikokoisessa talossa päädyttiin yleensä alle 50-hevosvoimaiseen vetäjään, jonka mukana tulivat 2-siipiset aurat, lapiorullaäes ja niittokone. Kauppaa tehtiin todella runsaasti, mainittuja laitteita myytiin parhaimmillaan hyvinkin 10 000 kappaletta vuodessa. Kotimaiset koneet olivat selkeässä johdossa, auroissa ja niittokoneissa oli tarjolla ulkolaisiakin vaihtoehtoja, mutta kaikki lapiorullaäkeet olivat suomalaista tekoa.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää