Weteraani
Entisajan yksinkertaista tekniikkaa

Tuhansien töiden etukuormain

Etukuormain oli aluksi urakoitsijoiden erikoiskone, mutta hyvin nopeasti siitä tuli yleistyökalu, joka on nykyään varmaan jokaisella maatilalla. Traktoreiden rakenteet ja ominaisuudet olivat eräässä vaiheessa vielä kovin vajavaiset kuormaajakäyttöön, mutta nyt ne ovat täydellinen työpari.
Etukuormainten kysyntä alkoi kasvaa 60-luvun alussa, seuraavan parinkymmenen vuoden ajan niitä myytiin keskimäärin 1 300 vuodessa. Suurin osa kuormaimista oli kotimaisia, johtavia merkkejä olivat Syväsen Konepajan 
James ja Lankisen Konepajan Vilske (kuvassa), molempia tehtiin Loimaalla.

Suurilla rakennustyömailla on maamassoja nostettu ja siirretty erilaisten käsikäyttöisten tai eläinvetoisten vinssien avulla jo vuosituhansien ajan. Höyryvoima valjastettiin kaivamiseen ja kuormaamiseen 1830-luvulla, mutta varsinaisesti kaivinkoneet alkoivat yleistyä vasta vuosisadan lopulla. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen traktorit olivat kehittyneet sikäli vankkarakenteisiksi, että niitä saattoi käyttää jo muuhunkin kuin kyntämiseen, äestämiseen tai puimakoneen pyöritykseen. Ensimmäiset mekaaniset etukuormaimet asennettiin Fordsonin, Deeringin, John Deeren tai jonkun muun uuden ajan traktorin nokalle 1920-luvun alkupuolella.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää