Weteraani
The Newark Vintage Tractor & Heritage Show 2019

The Newark Vintage Tractor & Heritage Show 2019, osa 3: Teltallinen Massikoita esillä

Massey-Ferguson kuului aikanaan Fordsonin ja sittemmin Fordin ohella Englannin ykkösmerkkeihin. Coventryn Banner Lanen tehdas teki parhaimmillaan noin 80 000 traktoria vuodessa mistä riitti harmaita Ferguja ja punaisia Massikoita monelle pellolle. Saarivaltakunnan valtaisa Ferguson- ja MF-kanta erottui selvästi myös marraskuisessa Newarkin traktoritapahtumassa.
Kimmo Kotta
Harry Ferguson oli traktoreiden kanssa tekemisissä jo 1910-luvulla, mutta tie menestyksen avautui vasta v.1939, jolloin esiteltiin tämä Fordin kanssa yhteisesti tuotettu Ford-Ferguson 9N. Uutta tässä traktoreiden kehitykseen ehkä eniten vaikuttaneessa mallissa oli painonsiirtojärjestelmällä varustettu nostolaite. Fordin USA:n osasto suositteli Dagenhamin tehtaille tämän mallin valmistusta ja Fordsonin tuotannon lopettamista, mutta sotatila muutti suunnitelmia.

Henry Ford juniorin ja Harry Fergusonin eriävät näkemykset Ford-Ferguson 9N-traktorin voitonjaosta olivat todellinen onnenpotku Keski-Englannin metalliteollisuudelle. Jos Ferguson ja Ford olisivat jatkaneet traktorituotantoa täydessä yhteisymmärryksessä, niin tuskinpa Coventryssä olisi vuosina 1946–2002 tehty yli 3,3 miljoonaa traktoria ja työllistetty vuosittain tuhansia englantilaisia. Yksistään Banner Lanen korkeassa toimistorakennuksessa oli töissä yli 500 henkeä.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää