Weteraani
Valmet 359D

Valmet 359D -traktori vei mukanaan lopullisesti dieselkauteen

Valmet oli 1950-luvulla suuri monialayritys, joka teki muun muassa laivoja, vetureita, lentokoneita, hissejä, lukkinostimia, paperikoneita, venemoottoreita ja trukkeja. Seinäkellot, saunamittarit, kiukaat ja retkikeittimet kuuluivat kevyempään tarjontaan. Traktoreiden tekeminen oli keskitetty Töurulaan, jonka muita tuotteita olivat aseet, kassakoneet, vesipumput, voitelulaitteet sekä nitomakoneet.
Kimmo Kotta
Valmet 359D -traktoria valmistettiin vuosin 1959–60, Jyväskylässä, Suomessa. Yhteensä traktoreita valmistettiin 3 241 kpl.

Ensimmäiset traktorit saatiin kaupaksi pitkälti tuontisäännöstelyn avulla. Normaalioloissa ei "Piikkilangankiristäjillä" olisi ollut yhtä hyvää menekkiä. Dieselmalli 33D saatiin markkinoille heti säännöstelyajan päätyttyä, mutta hyvin pahasti keskeneräisenä, tai kuten asia on valmistajan omissa historioissa hienovaraisesti kuitattu: "Sitä piti vielä hioa yksityiskohdiltaan".

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää