Maxpo-näyttely keräsi yhteen maarakennuksen ja ympäristöhoidon ammattilaiset

Maxpo-näyttelyssä oli laajasta kattauksesta huolimatta nähtävissä markkinoiden kasvun taittuminen. Tulevaisuuteen liittyvästä epävarmuudesta huolimatta näyttely oli onnistunut kokonaisuus.
Mikael Sammatti
Maxpo 2019 -näyttely järjestettiin Hyvinkäällä 4–6.9.2019.

Suomen suurin maarakennus- ja ympäristöhoitokoneiden Maxpo-näyttely järjestetään joka toinen vuosi, joten se vuorottelee enemmänkin metsäpuoleen keskittyvän FinnMETKO:n kanssa. Maxpon tapahtumapaikaksi on vakiintunut Hyvinkään lentokenttä – järjestelyiden kannalta paikka osoittautui myös tällä kertaa hyvin toimivaksi.

Käytettävissä olevan tilan ja useasta suunnasta saapuvien reittien puolesta alueelle mahtuisi jopa suurempikin tapahtuma. Messuvieraiden sisäänkäynti kuitenkin tapahtui ainoastaan yhdestä portista, tämän vuoksi alueen toinen pää vaikutti hieman hiljaisemmalta. Onneksi messujuna kiersi aluetta säännöllisellä tahdilla.

Jatkossa saattaisi olla järkevää hieman selkeyttää näyttelyn pohjakarttaa, sillä kahden pääkäytävän eteläpuolella oli useita osastoja, joille oli kovin vaikea löytää. Onneksi reitille kuitenkin asetettiin erillinen opastekyltti, joka kertoi käytävien välissä olevan lisää osastoja.

Uutuustuotteiden osalta tämänkertainen Maxpo oli hieman hiljaisempi, sillä päästöruljanssin hiljalleen rauhoittuessa ei uusia malleja esitellä viime vuosien tahtiin. Monella maahantuojalla pääroolissa olikin koneiden varustelu. Joitakin viime kevään Bauma-messuilla esiteltyjä uutuuskoneita oli kuitenkin saatu nähtäväksi myös Maxpo-näyttelyyn.

Tyytyväisiä kävijöitä

Tällä kertaa varsinaisen näyttelyalueen koko oli 60 598 neliömetriä, jolla tuotteitaan esitteli 262 yritystä. Lukujen osalta alue kasvoi hieman edellisestä kerrasta, mutta näytteilleasettajia oli aavistuksen vähemmän. Osaltaan kävijämäärään saattoi vaikuttaa varsin synkeät sääennusteet – pahimmalta kuitenkin vältyttiin, vaikka muutama ravakka sadekuuro ravistelikin aluetta.

Vierailijamäärä oli 14 500, missä on pudotusta noin 1 000 henkilöä kahden vuoden takaiseen verrattuna. Järjestäjien mukaan liikkeellä oli kuitenkin oikeanlaisia vierailijoita, eikä kaupanteoltakaan vältytty. Kävijätutkimuksen mukaan peräti 95 % vierailijoista oli tyytyväisiä tapahtumaan. Seuraavaan Maxpoon kertoi tulevansa varmasti tai todennäköisesti 84 % kävijöistä.

Kasvu tasaantunut

Varsin onnistuneesta näyttelystä huolimatta ilmassa oli myös merkkejä huolestumisesta. Neljä peräkkäistä vuotta jatkunut konekaupan kasvu on hiipunut. Tämän vuoden ensimmäisten kuuden kuukauden aikana myytiin 1 063 konetta – vuonna 2018 lukema oli 2 % suurempi.

Koneryhmien väliset erot ovat kuitenkin suuret. Pyöräkuormaimia on myyty 270 kappaletta, mikä tarkoittaa 19,5 % kasvua. Kurottajien ja liukuohjattujen kuormainten kasvulukemat ovat peräti 30 % ja 50 %, mutta pienten kappalemäärien vuoksi näillä ei ole kokonaisuuden kannalta merkitystä.

Pyöräalustaisten kaivinkoneiden myynti on kyykännyt 13 % ja tela-alustaisten 10 %. Kappalemäärissä tämä tarkoittaa 134 ja 544 myytyä konetta.

Keskimääräisellä tasolla

Rakennuskonealan Näyttely-yhdistys ry:n ja Maxpo-messujen näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Markku Lappalainen ennakoi loppuvuoden tilannetta:

”Loppuvuosi näyttää mihin kokonaismäärä asettuu. Ennusteeni on, että muutos olisi luokkaa kahdeksasta kymmeneen prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Kokonaismäärä asettuisi 1 800–1 900 väliin. Vuonna 2020 kauppa laskee suunnilleen saman verran kuin tänä vuonna. Muutos ei ole vielä kovin merkittävä, kun lukuja verrataan pitkän aikavälin keskimääräiseen myyntiin, mikä on 1 700 vuodessa. Siihen varmasti päästään ensi vuonna”, ennustaa Lappalainen.

Katso myös lisäkuvia Maxpon runsaasta näyttelytarjonnasta!

Lue lisää