Lisäartikkeli ja -video: Mikä kone pitäisi vuokrata? Pienkuormaajan käyttövoiman valinta vuokraamossa

Mikael Sammatti
Jos sähkökonetta käytetään paljon alle kymmenen asteen lämpötiloissa, voi olla kokeilemisen arvoista valita hydraulijärjestelmään hieman ohuempi öljy. Tällöin pitää kuitenkin varmistua, ettei konetta käytetä lämpimässä säässä, sillä kuumana öljy voi mennä liian ohueksi ja rikkoa ajomoottorien tiivisteet. Ensiasennusöljynä Avanteissa on ISO VG 46 - hydrauliikka öljy.Hydrauliikan putkiston aiheuttama suurempi vastus kylmässä ilmenee sähkökoneilla virrankulutuksen nousuna. Alle 30 l/min virtauksilla nousee virtaus lineaarisesti virrankulutuksen kanssa. Kun virtaus on yli 30 l/min, on virrankulutuksen kasvu eksponentiaalista. Laminaarinen virtaus loppuu ja suurempi osa hydrauliikan tehosta muuttuu lämmöksi, huonontaen hyötysuhdetta.

Aina oman koneen hankinta ei ole mahdollista tai kannattavaa. Jos käyttötarve on satunnaista, on koneen vuokraaminen työtehtävää varten parempi valinta. Nyt mietimmekin: Mikä kone pitäisi Avanttia vuokratessa valita?

Vuokraamoiden tarjonta

Pienkuormaajien vuokraajia on Suomessa useita, mutta esimerkiksi Konetalo Vainikka vuokraa Avant e5- kuormainta hintaan 150 euroa/vrk (sis. alv 24%), e6 -mallia pikalaturin kanssa 200 euroa/vrk ja Avant 528 -mallia myös 200 euroa/vrk. Aikaisemmin sisätiloja varten vuokratut nestekaasukuormaajat ovat poistuneet valikoimista, sillä ne korvautuivat akkukoneilla.

Työaika vaikuttaa

24 tunnin vuokra-aikaan on syytä laskea mukaan myös koneen lastaamiseen ja palauttamiseen menevä aika. Arvioimme, että vuorokauden aikana tehdään 8 tunnin työpäivä. Mittaustemme perusteella e5 Avantin tehollinen työaika on 3 tuntia ja e6:lla 5,5 tuntia. Dieselkone ei tarvitse lataustaukoja, joten potentiaalinen tehollinen on täydet 8 tuntia, mutta käytännössä työhön syntyy aina taukoja.

Ominaisuudet ratkaisevat

Pienkuormaimen ominaisuudet ja työhön soveltuvuus ovat konetta valitessa tärkeimmät kriteerit, sillä esimerkiksi e6-sähkö ja 528 diesel -koneiden käyttökustannuksissa on vain marginaalinen ero lyhyillä aikaväleillä. Esimerkissämme e6 ja 528-koneiden vuokraushinta on sama. Jos e5 Avantin työtunnit riittävät, on kyseisen koneen vuokraus edullisinta.

Sähkökoneiden työhydrauliikasta loppuu teho esimerkiksi jyrsimen ja suurempien harjakoneiden kohdalla, jolloin koneeksi on valittava polttomoottorikone.

Ensimmäinen vuorokausi on yleensä kallein, seuraavat vuorokaudet hinnoitellaan edullisemmin.

Piilokuluja

Kuormaajan kuljettamiseen työkohteeseen tarvitaan myös kalustoa. Sen vuokraaminen on myös lisäkustannus, jos tätä ei omasta takaa valmiiksi löydy.

Vuokrausehdot kannattaa myös lukea tarkkaan. Yleensä kone toimitetaan tankattuna ja kone pitää palauttaa tankattuna. Joissain tapauksissa vuorokausikohtaista ajotuntimäärää on rajoitettu. Myös mukana vuokrattujen työlaitteiden esimerkiksi harjojen harjaksien kulumasta voidaan laskuttaa.

Lue Avantin sähkö- ja dieselkuormaimien vertailusta Akku- ja polttomoottorikäyttöiset Avant-kuormaimet vertailussa – pärjääkö sähkö dieselille KV11/2019?

Lue lisää