Kotimainen mansikka kypsyy etuajassa

Mansikat ovat lähteneet kasvuun ennätysmäisen ripeästi. Kaikkien aikojen lämpimin toukokuu on jouduttanut kasvua viljelytavasta riippumatta.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kasvi- ja kausihuoneissa viljeltyjä mansikoita on ollut myynnissä jo viikkoja, mutta avomaan pääsatoon on vielä aikaa. Aikaisen kesäntulon takia kotimainen tuotanto on pari viikkoa edellä normaalista. Ensimmäisiä avomaan mansikoita on jo poimittu aikaisimmilta viljelyalueilta lounaisrannikolla. Muualla poiminta alkaa seuraavan parin viikon kuluessa. Sään ennustettu viilentyminen voi viivästyttää kypsymistä jonkin verran. Pääsatokausi voi mennä ohi melko nopeasti, jopa kolmessa viikossa, mutta viileä sää voi johtaa kauden huomattavaan pitenemiseen niin, että poimintaa saattaa kestää jopa viisi viikkoa.

Juhannusherkuksi mansikoita valmistunee runsaasti, sillä toukokuun lämpöä on riittänyt koko maassa. Alueellisia mansikan kypsymiseroja tulee olemaan, vaikka kukinta on ollut melko samanaikaista.

Mansikan sadon monipuolinen ajoittaminen on yleistä. Vaikka avomaan pääsato kestää vain muutamia viikkoja, on rasiamansikkaa tarjolla huomattavasti pidempään. Kausi alkaa kasvihuoneista, jatkuu tunneleista ja harsoalueilta. Avomaan pääsadon jälkeen satoa saadaan pitkään, ainakin elokuun loppuun kevään satotaimi-istutuksista avomaalta ja tunneleista.