Uutiset

Puukiipeilyn Suomen mestaruuskilpailut 18.–19.5. Marketanpuistossa, Espoossa

Arboristit eli puunhoitajat kilpailevat puukiipeilyn suomenmestaruudesta tulevana viikonloppuna Espoon Marketanpuistossa. Sekä naisille että miehille sopivassa, kaksipäiväisissä kilpailuissa testataan osallistujien tekniikkaa ja nopeutta.

Puukiipeilykilpailujen tarkoituksena on kehittää suomalaisten puunhoitajien eli arboristien teknistä ammattitaitoa ja tarjota mahdollisuus verrata omaa osaamistaan muiden ammattilaisten osaamiseen. Kisan parhaat saavat oikeuden osallistua alan EM- ja MM-kisoihin.

Lauantain karsintakilpailuissa kilpaillaan viidessä eri lajissa, joissa on koetuksella kilpailijoiden tekniikkaa ja nopeus. Sunnuntain finaaliin selviytyneet suorittavat yhden laajan tehtäväkokonaisuuden, jonka perusteella ratkaistaan kilpailun voittaja.

Kilpailu järjestetään Espoossa, Marketanpuistossa, jossa on upeat puitteet puukiipeilykilpailulle. Marketanpuiston puusto on poikkeuksellisen monilajinen ja paikoin iäkäs, millä on hyvin suuri merkitys alueen muulle eliöstölle. Paikka tunnettiin aiemmin Margaretebergin kartanona ja vanhat puut edustavat kartanoalueen elävää historiaa. Nykyään alueella on myös Suomen suurin piha- ja puistorakentamisen näyttelypuisto.

Arboristi on rakennetun ympäristön puunhoidon asiantuntija. Suomessa on noin 200 arboristin ammattitutkinnon suorittanutta puunhoitajaa, joista noin puolet on naisia. Arboristin työ on fyysisesti- ja psyykkisesti vaativaa; töitä tehdään paikoin korkeallakin puussa, työ vaatii taitoa ja -kuntoa, sekä paljon tiedollista osaamista niin erilaisista työtekniikoista kuin puiden biologiastakin. Puukiipeilykilpailujen yksi tarkoitus onkin jakaa tietoa hyvistä ja turvallisista työtavoista muiden ammattilaisten kanssa.

Lue lisää