Uutiset

Gammayökkösten torjunnalle poikkeuslupa kuminaviljelyksillä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on myöntänyt uuden poikkeusluvan gammayökkösten toukkien tuhoamiseen kuminaviljelyksiltä. Poikkeuslupa on myönnetty Fastac 50 EC -valmisteelle. Heinäkuun lopun jälkeen Tukes on antanut yhteensä neljälle eri valmisteelle poikkeusluvan gammayökkösen torjuntaan.
(Kuva: Maaseudun Tulevaisuus)

Fastac 50 EC -valmisteelle on myönnetty lupa gammayökkösen torjuntaan kuminalla perustamisvuonna sekä kuminapelloilla sadonkorjuuvuosina puinnin jälkeen. Fastac 50 EC-valmistetta voi käyttää myös gammayökkösen torjuntaan niillä kasveilla, joilla käyttö on aiemmin sallittu.

Tuhoeläinten torjuntaan tarkoitettujen valmisteiden menekki on helteiden takia yllättänyt, minkä vuoksi jo aiemmin hätäluvan saaneiden valmisteiden saatavuudessa on ollut ongelmia.

"Kaupat ovat myyneet paljon jo aiemmin kasvukaudella poikkeusluvan saaneita valmisteita kirvojen ja rapsikuoriaisten torjuntaan. Siksi valmisteiden saatavuudessa on nyt ongelmia. Koska tarve gammayökkösten toukkien tuhoamiseen on vieläkin akuutti, uusi poikkeuslupa tarvittiin", ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila perustelee. Lisäksi poikkeusluvan saanutta valmistetta voi käyttää myös sadonkorjuun jälkeen kuminalle.

Tukes hyväksyy Suomessa käytettävät kasvinsuojeluaineet. Hyväksytyt valmisteet löytyvät kasvinsuojeluainerekisteristä https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit