Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Mönkijän uudet säädökset haltuun

Liikenneturva muistuttaa, että mönkijällä turvallisesti ajaminen vaatii osaamista ja tietoa säännöistä sekä oman mönkijätyypin säädöksistä. Heinäkuun alun ajokorttilakiuudistus toi muutoksia myös mönkijöiden ajo-oikeuksiin.
(Kuva: Seppo Nykänen)
(Kuva: Seppo Nykänen) 

Markkinoilla on useita erilaisia mönkijöitä moniin eri tarkoituksiin, joten ostajan kannattaa selvittää, mitkä erityispiirteet ja säännöt liittyvät ostettavaan ajoneuvoon. Etenkin käytettyä mönkijää ostettaessa kannattaa varmistaa rekisteröintitodistuksesta, mihin ajoneuvoluokkaan laite kuuluu.

”Kannattaa lähteä liikkeelle aivan perusasioista. Kuka saa ajaa, missä saa ajaa ja millainen ajokortti tarvitaan. Esimerkiksi maastomönkkärillä saa ajaa tiealueella vain erityistapauksissa, kuten tietä ylittäessä. Keskeisimmät asiat on koottu kätevästi mönkijäoppaaseemme. Myös kysyttyä-palstaltamme löytyy paljon asiaa mönkijöistä, yhteydenottoja niistä tulee paljon”, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska.

Ajokorttilainsäädäntö muuttui 1.7.2018 alkaen. Se tarkoittaa mönkijöiden osalta sitä, että T-luokan ajo-oikeudella saa kuljettaa aiempaa useampaa mönkijää.

”T-kortti oikeuttaa nyt kuljettamaan T1- ja T2-luokkien traktoreita, joiden nopeus on enintään 60 kilometriä tunnissa. T3-luokan mönkijätraktoreiden, joiden maksiminopeus on 60 km/h, kuljettajilta vaaditaan nykyään AM 121 -luokan ajo-oikeus eli käytännössä mopoautokortti”, selvittää Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Lattu.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kansalaiset kysyvät paljon myös perävaunun vetämisestä, erityisesti traktorimönkijällä. Perävaunun vetämiseen ja perävaunumassoihin liittyvät ohjeet löytyvät traktorin rekisteröintitiedoista tai mönkijän vetokytkimessä olevasta tarrasta. Rekisteröintitodistus löytyy nykyään sähköisenä Trafin verkkosivuilta.

”Mönkijän käyttäjältä vaaditaan joissain tilanteissa varsin yksityiskohtaista tietoa. Jos on epävarma, kannattaa nämä tiedot varmistaa esimerkiksi mönkijän myyjältä”, Niska neuvoo.