Uutiset

Maatalousyrittäjien eläkelaitos tavoittelee tapaturmatonta maataloutta – Turvallinen maatila 2020 -kilpailun voittajat palkittiin

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela organisoi vuoden 2020 aikana ”Nolla tapaturmaa maataloudessa” -kampanjan. Kampanjalla oli kovat piipussa, sillä se tavoitteli maatalouden työtapaturmien nollaamista. Perjantaina 8. tammikuuta oli vuorossa kampanjaan liittyvän Turvallinen maatila 2020 -kilpailun tilojen palkitseminen.
Järjestäjä
Kylä-Köönikän tila Kokemäeltä oli yksi palkituista. Kuvassa on itse asennettu vesitiivis lisälaatikko mukaan otettavalle kasvinsuojeluaineelle. Laatikossa saa turvallisesti mukaan koko päivä tarpeet, kun ruiskutettavaa on ympäri kuntaa. 

Kovatasoiseen kilpailuun osallistui tiloja ympäri Suomea. Palkituilla tiloilla korostui myönteinen työturvallisuusasenne ja ihmisläheiset ratkaisut. Kilpailun voitti liperiläinen maitotila Maitotaipale Oy. Tilalla on tehty pitkäjänteistä työtä työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden parantamiseksi. Kaikissa toiminnoissa, johtamista, työoloja, investointeja myöten, on huomioitu työturvalliset ja työhyvinvointia tukevat ratkaisut.

Kilpailun tuomariston puheenjohtaja, Melan hallituksen jäsen Jarmo Mäntyharju toteaa, että hyvällä suunnittelulla tilalla on investointien yhteydessä onnistuttu poistamaan lähes kaikki maidontuotantoon liittyvät raskaat ja toistoa vaativat, kuluttavat työvaiheet. Riskinpaikkoja on ahkerasti tunnistettu, ja läheltä piti -tilanteisiin on reagoitu viipymättä.

Muut palkitut olivat lypsykarjatilat Tekomaan tila Sastamalasta ja Kolmisopen tila Sotkamosta sekä kasvinviljelytilat Ollukka Oy Parikkalasta ja Kylä-Köönikän tila Kokemäeltä. Vaikka tilat ovat lähtökohdiltaan, tuotantotavaltaan ja tuotantosuunnaltaan erilaisia, ne kaikki ovat tehneet useita vuosia suunnitelmallista työturvallisuustyötä omasta hyvinvoinnista huolehtien. Mäntyharjun mukaan palkituilla tiloilla korostuu poikkeuksellisen myönteinen asenne työturvallisuuden parantamiseen. Voittajatila sai palkinnoksi 5 000 euroa ja neljä muuta tilaa saivat 2 000 euron palkinnot.

Tavoitteen mukaisesti työtapaturmat vähenivät päättyneen vuoden aikana. Mela jatkaa Nolla tapaturmaa -asenteen ylläpitämistä ja keskittyy tänä vuonna erityisesti riskienhallintaan lisäämällä netin kautta tapahtuvia palveluita. Fyysisiä tapahtumia joudutaan koronaepidemian takia yhä edelleen siirtämään, joten palveluita toteutetaan entistä enemmän verkossa.

Lisätietoja: työturvallisuusagronomi Erik Lindroos, p. 0500 467 658, erik.lindroos@mela.fi tai lomitus- ja työkykypalveluista vastaava johtaja Päivi Wallin p. 040 740 4728, paivi.wallin@mela.fi

Tutustu myös Koneviestin turvallisuuskortti -sarjan artikkeleihin!

Lue lisää